MAESTRII VAZDUHULUI, DE STANCIU TIBERIU- PARTEA 12 – FAMILIA MENNE

Pentru această familie simpatică, sportul columbofil este un sport de familie, la care participă toţi cu mare entuziasm.

 

Familia MENNE, în faţa volierelor. De la stânga spre dreapta: FRIEDHELM, RAPHAELA, ULRIKE, FABIENNE şi SIMONE.

 

            Activitatea columbofilă pentru această familie începe în anul 1984, când SIMONE primeşte cadou primii porumbei. La început au participat doar la zborurile din cadrul Campionatului German, în cadrul RV HAMMINKEL, dar începând din anul 1989 întreaga atenţie se concentrează numai pe zborurile internaţionale de fond, unde participă în Zona 3, având la 4 din cele 5 zboruri internaţionale distanţe peste 1.000 km.

 

Porumbeii şi performanţele

 

Famila MENNE are şansa de deţine o pereche excelentă de reproducţie, care a dat zburători excelenţi, chiar şi în a 4-a generaţie. Ambii parteneri ai acestei perechi provin de la HANS EIJERKAMP şi FIII. Masculul acestei perechi este un DESMET – MATTHYS pur, nepot al lui „WONDERE 888”, care a fost în 2 ani consecutivi 1 – AS – General în Olanda, câştigând în acest timp 23 x locul 1.

 

Femela acestei perechi provine tot de la HANS EIJERKAMP şi FIII, fiind o reprezentantă a rasei EIJERKAMP – MÜLLER.

            Această pereche sunt părinţii lui „AS – VOGEL 429”, care a fost crescut de către familia MENNE şi a câştigat titlul de 1 – AS – Masculi la zborurile internaţionale, în anul 1996, la MARTIN LOBS, realizând următoarele clasări: 1. Nat. Dax; 17. nat. Pau şi 52. Nat. Perpignan. În anul 1996, locul 5 – AS – Masculi la zborurile internaţionale este DV 0355-92-516, iar 4 – AS – Femele este DV 05583-92-186, ambii reprezentând crescătoria MENNE. Mai trebuie adăugat că „186” este o nepoată a perechii de reproducţie mai sus amintită: „AS – VOGEL 429” a fost şi el readus în volierele de reproducţie ale familiei MENNE pentru a avea astfel o largă bază de reproducţie.

O altă reprezentantă de valoare a formaţiei de zbor la MENNE, este DV 05583-92-137, care este şi ea o nepoată a perechii de reproducţie, reuşind la vârsta de un an să obţină clasări la: Dax, 1.060 km şi Perpignan, 1.040 km, iar la vârsta de doi şi trei ani a realizat câte trei clasări de la Pau, 1080 km, Dax, 1.060 km şi Perpignan, 1.040 km.

Cu asemenea zburători s-au obţinut în anul 1994 următoarele rezultate:

–          6 Cupa Mediteranei

–          7 Campion Naţional de Fond la zborurile internaţionale

–          18 Maratonul Naţional

           

Un rezultat deosebit este câştigarea locului 1. Nat. BORDEAUX, 933 km de către „NACHTFLIEGER”, care a sosit la acel zbor noaptea, ocupând şi locul 2 interprovincial, într-o concurenţă de 11.221 p., fiind întrecut doar de un porumbel din Olanda, care a avut de parcurs doar 820 km. Tatăl său este un fiu la faimoasei zburătoare „137”.

Tatăl lui „NACHTFLIEGER”

 

„NACHTFLIEGER”

 

            În urma rezultatelor excelente obţinute cu urmaşii porumbeilor EIJERKAMP, s-au făcut noi achiziţii din liniile EIJERKAMP – MÜLLER şi VIP. Dintre aceştia am aminti un frate al porumbiţei „FLYING LADY”, care împerecheat cu strănepot al perechii de reproducţie , va deveni tatăl lui „116”, care câştigă locul 1. Nat. (pe Germania), la Columbodromul din BEIJING în anul 1998. în acelaşi an, un alt urmaş al perechii de reproducţie câştigă locul 1. Nat. la Columbodromul din SHANGHAI.

 

Metoda de zbor şi condiţionare

 

Părerea lui FRIEDHELM MENNE este că un AS de zbor se naşte şi nu poate fi format, dar echipa de zbor trebuie să fie bine antrenată, sănătoasă şi bine condiţionată pentru a obţine rezultatele dorite.

Unul dintre cele mai importante aspecte este antrenarea porumbeilor la zborurile de antrenament. Este important ca, deja din tinereţe, porumbelul să se înveţe să zboare singur, numai aşa pot fi obţinute rezultate înalte. Din acest motiv, cu puii se fac multe lansări individuale, după care nu sunt angajaţi la zboruri din propriul RV, ci în unul care se află cu 100 km mai în faţă pe ruta de zbor, astfel puii fiind nevoiţi să zboare ultimii 100 km singuri. Antrenamentele cu puii merg până la distanţa de 500 – 600 km, iar la vârsta de un an sunt angajaţi de două ori la BORDEAUX, 933 km. Începând de la vârsta de 2 ani, porumbeii sunt angajaţi la 2 – 3 zboruri internaţionale, printre care se numără şi Barcelona 1.194 km. În ultimii ani s-au obţinut rezultate foarte bune şi la zborul de Barcelona, unde s-a început cu primul porumbel, după cum urmează:

–          1996: 13. Nat. Barcelona

–          1997: 52. Nat. Barcelona

–          1998: 18. Nat. Barcelona

Ţinând cont de poziţia defavorabilă şi distanţa foarte mare, acestea sunt rezultate excelente.

Rezultate excelente s-au obţinut şi la Columbodroamele din CHINA, unde din 4 participanţi de 3 ori a putut fi prezentat primul porumbel german de către famila MENNE.

Ca hrană este administrat un amestec de concepţie proprie, care conţine hidraţi de carbon, grăsimi şi 20% albumine, care este comercializat de către FIRMA DECAPO, acest amestec fiind folosit şi de alţi fondişti, printre care amintim tandemul STOFFEL – OPHOFF.

Ca metodă de zbor, la această distanţă au fost experimentate toate metodele, văduvia clasică, văduvia uscată şi naturalul. Dintre toate aceste metode, cele mai mari succese s-au obţinut la natural, aceasta fiind şi metoda de zbor folosită în ultimii ani. Aici s-a constatat că cea mai bună motivaţie se obţine pe ouă vechi sau pe pui de 4 –8 zile.

După terminarea sezonului sportiv, în fiecare an se mai face şi o selecţie „la mână”. La această selecţie se are în vedere în primul rând originea porumbelului, după care se urmăreşte ca porumbelul să aibă o construcţie compactă, de talie mijlocie, cu musculatură excelentă şi un bun echilibru. Penajul trebuie să fie bogat şi mâtâsos, aripa să fie uşoară, cu remige nu foarte late şi o bună închidere lângă corp. Privirea trebuie să exprime inteligenţă, iar ochiul să fie pigmentat şi vascularizat.

Din cele prezentate despre crescătoria MENNE, se observă că la zborurile de fond au şanse pentru a obţine rezultate bune şi crescătoriile cu distanţe mari şi plasate în zone defavorabile, cu condiţia să posede material genetic valoros şi porumbeii să fie antrenaţi şi condiţionaţi cu profesionalism.

Reclame
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: