MAESTRII VAZDUHULUI, DE STANCIU TIBERIU- PARTEA 1 – JANSSEN

Porumbeii JANSSEN

 

Indiferent de ţara în care te-ai afla, pe oricare dintre continente, în momentul când se discută despre porumbeii călătorii, numele Fraţilor Janssen din Arendonk, nu poate fi ocolit. Este interesant de ce se întâmplă acest lucru, deoarece dacă analizăm, descoperim că Fraţii Janssen nu au fost niciodată campioni de talie internaţională, în toată activitatea lor columbofilă.

 

Deşi încă din perioada bătrânului Drieske Janssen (tatăl Fraţilor Janssen) în aceea zonă existau zburători foarte temuţi, rezultatele Fraţilor Janssen nu au urcat niciodată mai sus de nivelul provincial. Cu toate aceste curiozităţi însă, în ultimii 40 de ani pe plan internaţional aceşti porumbei sunt cei mai căutaţi pentru reproducţie.

S-a observat că aceşti porumbei fie crescuţii în linie pură, fie crescuţi în încrucişare, au produs zeci de mii de campioni, în toate colţurile lumii .Se pare că rasa Janssen posedă o extraordinară putere de reproducţie, pe care profesorul sud-african, Jan Bonsma, o numeşte “Erbzwang”, adică “forţarea reproducţiei”.

Această putere de reproducţie se datorează în primul rând consangvinităţii, care a dus la fixarea extraordinară a caracterului acestor porumbei. Trebuie spus că începând cu anul 1932 şi până în prezent, în crescătoria Fraţilor Janssen nu s-a mai introdus nici un sânge străin, cu excepţia lui “Halve Fabry” care şi el era 50% Janssen.

Odată cu aplicarea acestei consangvinizări însă, s-a urmărit foarte riguros menţinerea vitalităţii şi păstrarea nealterată a caracterelor de zbor.

După părerea lui Piet de Weerd, cuvântul rasă în denumirea unei linii de porumbei voiajori, nu o merită decât acea linie de porumbei care pe lângă rezultatele extraordinare obţinute în mod normal, atinge şi menţine acelaşi nivel al performanţei chiar prin practicarea consangvinităţii foarte strânse pe un timp îndelungat.

Deci tocmai datorită acestei mari vitalităţi, precum şi a vitezei şi a sistemului extraordinar de orientare, ce a fost fixat în caracterul acestor porumbei, s-a ajuns ca porumbeii Janssen să devină atât de celebrii şi de căutaţi în întreaga lume. O astfel de rasă consangvină, când este încrucişată cu alţi porumbei de excepţie oferă imediat surprize plăcute şi duce la apariţia rezultatelor deosebite.

 

Familia Janssen.

 

Încă de sfârşitul secolului trecut Drieske Janssen era un columbofil pasionat, care practica cu mare succes acest sport, fapt atestat de numeroasele diplome ce se găsesc în casa Fraţilor Janssen. Drieske Janssen a decedat în anul 1949, iar soţia sa Pauline, a ajuns la etatea de 90 de ani.

Cel mai mare fiu al lui Henri, a fost Fons. Acesta a fost un columbofil pasionat, care a avut un rol important în această crescătorie, prin achiziţia unor porumbei care au devenit cu timpul, stâlpii crescătoriei Janssen. Tot Fons a fost cel care l-a ajutat pe măcelarul Gust Hofkens să intre în posesia porumbeilor care aveau să-i aducă celebritatea. Frans, celălalt frate care s-a căsătorit şi a părăsit casa părintească , la fel ca şi Fons, a zburat şi el porumbei până în ultima clipă a vieţii sale. Jef este născut în anul 1902 şi nu a fost considerat un expert columbofil, însă el se ocupa de transportul, sigilarea şi desigilarea ceasurilor. Vic este singurul dintre fraţi, care nu s-a ocupat niciodată de porumbei.

Irma, una din surorile lor, nu a fost niciodată căsătorită, precum nici ceilalţi fraţi, cu excepţia lui Fons şi Frans. Irma se ocupa de menajul fraţilor necăsătoriţi. Cealaltă soră, Marie, s-a căsătorit cu Tist Eyssen, care a fost şi el un columbofil celebru în Arendonk. Adriaan şi Charel au fost sufletul acestei crescătorii după moartea tatălui lor şi trebuie spus că Adriaan era considerat un fin cunoscător columbofil. Ultimul dintre fraţii Janssen, Louis, era cel care se ocupa de contabilitatea şi corespondenţa columbofilă a crescătoriei.

 

Originea porumbeilor Janssen.

 

Cum am arătat şi anterior, deja de sfârşitul secolului trecut, Drieske Janssen avea porumbei foarte buni, care nu-l făceau deloc de râs în perioada sezonului competiţional. Drieske era cunoscut ca un fin cunoscător în ale columbofiliei şi care era întotdeauna interesat de îmbunătăţirea sângelui porumbeilor săi.

Astfel, de cîte ori îi ajungea la ureche că undeva există un exemplar de excepţie, el încerca să obţină câte ceva din acel exemplar. În cazul în care urmaşii acelui porumbel demonstrau că pot obţine performanţele dorite, ei erau crescuţi în consangvinitate pentru a se fixa şi păstra acele caractere.

Deci primul pilon al crescătoriei Fraţilor Janssen, este pus de porumbeii tatălui lor. Una din caracteristicile acestor porumbei, sunt genele de culoare roşie, care s-au păstrat frecvent pînă în anii ‘70. Chiar şi în zilele noastre se găsesc foarte multe exemplare de porumbeii Janssen, care au genele roşii şi care din păcate displac unor columbofili.

Trebuie spus însă tuturor, că tocmai această culoare a genelor, aplică porumbeilor cu origine Janssen marca “Made în Arendonk”.

 

Următorul pas important în creearea rasei Janssen, s-a petrecut în timpul primului război mondial, când Fons Janssen care s-a înrolat ca voluntar în anul 1916, s-a împrietenit pe front cu Louis Ceulemans, care era şi el un columbofil pasionat. Acesta avea şi el porumbei de excepţie, iar acest lucru s-a demonstrat prin faptul că porumbeii Ceulemans, pe lângă faptul că se află la originea porumbeilor Janssen, ei se mai află şi la originea porumbeilor Houben. Fons a primit de la Ceulemans doi porumbeii roşii, în anii 1919 şi 1926.

De la aceste exemplare va apare la Fraţii Janssen culoarea roşie a penajului. Aceşti porumbei Janssen de culoare roşie sunt foarte căutaţi, datorită performanţelor obţinute de celebra “Wondervoske din 45” şi a urmaşilor săi “Bange 51” şi “Bange 59”, care au fost reproducători extraordinari.

Ultima şi cea mai importantă achiziţie ce a contribuit la formarea rasei Janssen, s-a făcut în 1932 prin achiziţionarea lui “Schalieblauwe din 32” de la Cas Goosens.

În acei ani era imbatabil în concursuri, un anume Jos Schoeters din Turnhout. Acesta era fabricant de bere şi era foarte bogat, iar prin anii ‘20 avea deja o crescătorie luxoasă şi porumbei de o extraordinară valoare. Primii porumbei ai lui Jos, provin de la tatăl său, Benoit Schoeters.

 

Acesta achiziţionase porumbei foarte celebrii încă de la sfârşitul secolului trecut, direct de la celebrul morar Wegge din Lier (acesta a contribuit în mare măsură la formarea porumbelului voiajor belgian modern). Pentru a ne da mai bine seama, ce reprezentau aceşti porumbei, trebuie precizat că mari celebrităţi columbofile s-au lăudat că deţin porumbei Wegge: Charles van der Espt, Theo van der Velde, Dr. Bricoux etc. Benoit Schoeters mai deţinea porumbei şi de la fierarul Swiggers, ai cărui porumbei proveneau de la Wegge, Grooters şi Ulens, crescători ce erau consideraţi ca având cei mai buni porumbei din acea vreme. Trebuie precizat că Jos Schoeters era un mare cunoscător de porumbei.

 

Astfel în anul 1927 el vede în piaţă, într-un coş unde erau găini pentru tăiat, un porumbel bătrîn care îi place în aşa măsură că îl cumpără imediat şi îl împerechează cu cea mai bună femelă a sa. Din această împerechere rezultă trei porumbiţe, dintre care una se va numi “Bordeaux” pentru că reuşeşte să câştige zborul de Bordeaux cu avans de două ore, pe când avea vârsta de un an. În aceeaşi perioadă exista un anume De Ceulaer care avea un mascul gut închis ce devenise la zboruri, spaima întregii regiuni. Jos nu se lasă până nu primeşte cu împrumut acest mascul, în anul 1928, pentru a scoate un rând de ouă. Acest mascul a fost împerecheat cu o soră a porumbiţei “Bordeaux” şi a scos un mascul foarte firav şi bolnăvicios, care nu era de loc pe măsura aşteptărilor.

 

Jos, care practica o selecţie foarte dură, a scos în acea iarnă de patru ori acel pui din crescătorie, pentru a-l sacrifica şi tot de atâtea ori s-a răzgândit, fapt pentru care a fost recompensat din plin în sezonul următor. Acest pui avea să primescă numele “Aap” (Maimuţa) şi va deveni cel mai mare AS al lui Schoerters.

Ajungând şi la urechile Fraţilor Janssen, fantasticele rezultate ale lui Schoeters şi ale formidabilului “Aap”, aceştia s-au pus pe drum cu gândul de a achiziţiona ceva porumbei. Dar mare a fost dezamăgirea acestora când ajungând la Schoeters au aflat că acesta nu are nimic de vînzare.

 

După mari insistenţe, Schoeters le-a recomandat să-l caute pe prietenul său Cas Goosens (acesta îl ajuta pe Schoeters în columbofilie şi deţinea numai porumbei de la el). Neavând altă soluţie, Fraţii Janssen au plecat să-l caute pe Cas, care le-a vândut un porumbel albastru murdar-fumuriu din anul 1932 şi care era un nepot al celebrului “Aap”.

Totuşi după puţin timp, Fraţii Janssen nu au mai fost siguri de achiziţia făcută şi au încercat să zboare acest porumbel, care primise numele de “Schalieblauwe van 1932” şi spre marea lor dezamăgire, l-au pierdut la o distanţă de 20 km. Dacă lucrurile ar fi rămas în acest stadiu, probabil că în ziua de astăzi Fraţii Janssen ar fi fost nişte anonimi. Norocul însă le-a surâs, deoarece un crescător din zonă a anunţat pripăşirea acelui porumbel.

 

Charel Janssen s-a dus imediat şi a luat înapoi acel porumbel pe care îl va introduce la matcă şi-l va împerechea cu cea mai bună femelă. Acest porumbel va face în matcă o carieră extraordinară. În anii 1933 şi 1934 va fi împerecheat cu “Blauw van 1930” şi va da pe “Oude Witoger van 33” (Ochiul alb bătrîn din 33) şi “Grote Duivin” (Porumbiţa mare).

“Oude Witoger van 33” a fost un zburător fantastic, iar când era angajat la concurs având pui de 10 zile, devenea invincibil. Acest porumbel a fost şi un mare reproducător, astfel deja în 1934 l-a dat pe “Rauwstraart”, care a reuşit performanţa ca la un zbor de la 2oo km, să câştige locul 1 cu un avans de 11 minute, ceea ce reprezenta ceva fantastic la concurenţa care exista. Perechea formată din “Schalieblauwe” şi “Blauw van 1930” au mai dat şi alţi câştigători de loc 1, cum ar fi “Grote Witoger” (Ochiul alb mare) şi “Late Witoger” (Ochiul alb tardiv).

Toţi aceşti porumbei demonstrau că pot câştiga locuri de 1 cu avans mare, mai ales pe zăpuşeală şi vânt frontal. În anul 1935 “Schalieblauwe” a fost împerecheat cu porumbiţa “Goed Licht van 33” (Guta deschis din 33) care, ca şi “Blauw van 30”, provenea tot din vechii porumbei ai lui Drieske Janssen. Din această pereche va ieşi “Late van 35” (Tardivul din 35),cel mai mare campion interbelic pe care l-au avut Fraţii Janssen şi al cărui nume va fi rapid schimbat în “Rappe van 35” (Rapidul din 35). Acest porumbel a câştigat în 6 ani de 15 ori locul 1. Văzând rezultatele obţinute cu urmaşii lui “Schalieblauwe van 32”, la licitaţia lui Schoeters din 13 dec. 1936, Fraţii Janssen mai cumpără numerele 9 şi 13 din aceea licitaţie. Aceste numere reprezentau un mascul şi o femelă din matca lui Schoeters.

 

Adăposturile Fraţilor Janssen.

 

Porumbeii din lotul de zbor sunt ţinuţi în podul casei, în nişte adăposturi simple, unde deasupra porumbeilor se afla direct ţigla acoperişului. Boxele erau concepute foarte simplu şi existau lăsate foarte multe locuri întunecoase pentru clocit, care păreau a fi foarte agreate de porumbei. În unele locuri chiar, printre ţigle se putea zări lumina, dar aceste spaţii asigurau şi o aerisire foarte bună. În pod erau amenajate patru compartimente. Pe lângă adăpostul din pod, mai exista un adăpost în grădină, unde erau ţinuţi de regulă porumbeii bătrîni. Acest adăpost având două compartimente, găzduia şi puii.

 

Metoda de zbor.

 

“Dacă văduvia nu ar fi devenit metodă de zbor, până în ziua de astăzi am fi fost imbatabili”, declară Louis Janssen referindu-se la metoda de zbor. Jocul preferat al Fraţilor Janssen a fost naturalul. După cel de-al doilea război mondial, ei au zburat şi la văduvie, dar naturalul a fost întotdeauna metoda preferată.

Fraţii Janssen erau convinşi că atât masculii cât şi femelele zburate inteligent la natural, pot surclasa foarte uşor văduvii. După părerea Fraţilor Janssen, poziţia ideală pentru masculii zburaţi la natural este cea pe pui de circa 12 zile sau când aceştia mână la cuib. Poziţia optimă pentru femelele zburate la natural este cea pe ouă de 15 zile, sau pe pui de 8 – 12 zile. Fraţii Janssen au semnalat că trebuie avut grijă în perioada când porumbeii se află pe pui mici şi au lapte în guşă, deoarece dacă zborul se face pe arşiţă, laptele se alterează foarte uşor iar porumbelul este deranjat şi se poate pierde.

 

Hrănirea porumbeilor.

 

Fraţii Janssen au acordat o mare atenţie hrănirii. Ei obişnuiau ca în timpul iernii procentul de orz administrat să fie foarte ridicat,  dar trebuie spus că şi în timpul sezonului ei administrau orz. În sezonul competiţional, amestecul avea aproximativ următoarea compoziţie: 50% porumb, 20% borceag, 10% mazăre, iar restul cuprindea orz, grâu şi mei. Hrana era depozitată în vase zincate pentru a preveni infestarea cu paraziţi şi era administrată porumbeilor în raţii mici de trei ori pe zi.

 

Caracteristicile porumbelului Janssen.

 

Culoarea acestor porumbei este de obicei albastră sau gut deschis, dar pot fi de culoare schalie (marmorat-fumuriu) sau roşie. Porumbeii au o construcţie robustă, cu osatură puternică şi musculatură foarte dezvoltată. Această construcţie foarte robustă s-a menţinut până în anii ‘60, după care însă au început să aibă o construcţie mai fină.

De asemenea, cu toate că în zilele noastre se întâlneşte tot mai rar, geana roşie este o caracteristică a porumbelului Janssen. Ochii tipici sunt cei albi cu pigment gri şi albastru, dar se pot întâlni şi exemplare valoroase cu ochii galbeni.

La pigmentaţia gri însă,trebuie avut grijă ca printr-o bună cunoaştere a liniei, să ne asigurăm că este vorba de o pigmentaţie specifică şi nu de o depigmentare din anumite motive.

O altă caracteristică importantă a porumbeilor Janssen este şi robusteţea picioarelor. În acest sens putem spune că nu sunt rare exemplarele care îmbătrânind, li se îngroaşă picioarele în aşa măsură că trebuie să li se taie inelul. Dar cea mai importantă caracteristică a porumbeilor Janssen este viteza şi simţul deosebit în orientare. Fraţii Janssen au fost nişte Quivrain-işti caracteristici, deoarece zborurile lor preferate erau cele de la Quivrain – 130 km şi Noyon – 210 km.

 

 

Generaţia campionilor postbelici.

 

 

Numele “Wondervoske-45”  (Vulpea minunată) B-411053/45,

va rămâne în întreaga istorie columbofilă strâns legat de cel al Fraţilor Janssen.

Această femelă roşie a obţinut aşa rezultate extraordinare, că în perioada de după război în întreaga regiune nu se mai vorbea decât despre ea.

Era o onoare deosebită pentru columbofilul care reuşea să câştige locul 1 la zborul la care participa şi “Wondervoske”, deoarece această femelă câştiga aproape întotdeauna locul 1. Unul dintre puţinii columbofili care au avut această onoare, a fost şi Albert van den Flaes din Ravels, dar şi atunci porumbelul care a câştigat, a fost un nepot al lui “Wondervoske”.

Tatăl acestei celebre porumbiţe este “Vos van 39” (Vulpioul din 39), care este un nepot al lui “Vos van 26”, care era unul din roşii luaţi direct de la Ceulemans. Mama sa este o gută, fiică a celebrei “Grote Duivin”, care este o soră a lui “Witoger van 33”. Urmaşii acestei porumbiţe roşii sunt şi astăzi foarte apreciaţi pentru calităţile lor.

 

“Blauwe van 48” (Albastrul din 48) B-6445161/48. Dacă ar fi să se realizeze o statistică a porumbeilor care se află la originea celor mai mulţi AS-i naţionali şi câştigători de locuri de 1, cu siguranţă că “Blauwe van 48” ar domina autoritar. Acest porumbel stă la baza mai multor porumbei celebrii ai Fraţilor Janssen, cum ar fi: “Geloger van 67”, “Raket”, “Oude Mercks” etc. Aceştia la rândul lor sunt baza mai multor AS-i naţionali. Acest porumbel se află şi la baza crescătoriei Grondelaers, al cărui “Chateauroux” (B-6107809/66) este un nepot al lui “Blauwe van 48”. Acest “Chateauroux”, care a câştigat locul 1 Naţional Chateauroux, împerecheat cu o femelă de la Cobut, a dat pe “Koninginneke” (B-5127592/71) care a câştigat locul 1 Naţional St.Vincent şi locul 1 Prov. Brive. Această femelă la rândul ei este mama lui B-5208031/76, care a câştigat locul 1 Naţional Limoges. Tatăl lui “Blauwe van 48” este un ne-pot al celebrului “Witoger van 33”.

 

“Bange van 51” (Speriosul din 51) B-6117447/51 este unul din reproducătorii de bază ai Fraţilor Janssen. Celebrul “Oude Mercks” este un produs de consangvinizare a liniilor “Blauwe van 48” şi “Bange van 51”. Tatăl său este “Vos van 49” (un fiu al celebrei “Wondervoske”), iar mama sa este “Viteske” (Vitezista) 453893/46, care după cum îi spune şi numele, a fost o extraordinară vitezistă.

 

“Bange van 59” B-6236207/59 este cel mai celebru fiu al lui “Bange van 51”. Mama sa este scoasă din “Blauwe van 48” şi “Schoon Licht van51” (Guta frumoasă din 51). Acest “Bange van 59” avea să devină bunicul celebrului “Oude Mercks”.

 

“Oude Mercks” (Bătrînul Mercks) B-6282031/67, este porumbelul care va duce faima Fraţilor Janssen în întreaga lume. Se pare că nu există crescător adevărat, indiferent pe ce continent s-ar afla, care să nu fi auzit de numele “Oude Mercks”. Acest porumbel va avea o carieră la fel de strălucită ca cea a lui Eddy Mercks, marele campion la ciclism din acei ani, al cărui nume îl şi poartă. Urmaşii lui “Oude Mercks” au adus gloria crescătoriilor lui Albert van den Flaes, Pieterse, Grondelaers, Verstraete, Henk van Boxtel, Wouters, Pouwels etc.

Chiar şi Vanhee şi Raymund Hermes au obţinut rezultate extraordinare cu urmaşii săi. Tatăl său este “Donkere Stier”(Taurul gut închis) B-6510753/63, care este un fiu al lui “Stier van 55”. Acest “Stier van 55” provine din “Bange van51” şi “Blauwke van 54”. Trebuie amintit că “Blauwke van 54” a câştigat de 15 ori locul 1 şi provine din “Blauwke van 48” şi “Schoon Licht”. Mama lui “Donkere Stier” provine tot din liniile “Blauwe van 48” şi “Bange van 51”. Mama lui “Oude Mercks” este “Kleintije” (Micuţa) B-6524603/65 şi este o fiică a lui “Bange van 59” (acesta provine din “Bange van 51” şi o fiică a lui “Blauwe van 48”). Mama lui “Kleintije” este o nepoată a lui “Bange van 51” şi strănepoată a lui “Blauwe van 48”.

Deci studiind pedigreul lui “Oude Mercks” se poate observa consangvinitatea avansată a acestui porumbel, pe cei doi AS-i din matcă: “Bange van 51” şi “Blauwe van48”. Acest porumbel a fost încă din tinereţe un AS neîntrecut la zbor, reuşind să câştige în cariere sa de 18 ori locul1. Cu timpul s-a dovedit că la reproducţie a fost şi mai valoros.

 

“Jonge Mercks” (Tânărul Mercks) B-624257/70, este cel mai celebru fiu al lui “Oude Mercks” şi a contribuit în foarte mare măsură prin urmaşii săi, la creearea renumelui tatălui său. Dar chiar şi el însuşi a fost un excelent zburător, reuşind să câştige de 15 ori locul1.

 

 

“019” B-6736019/73 a fost ultimul mare reproducător pe care l-au deţinut Fraţii Janssen. Acesta în cariera sa a câştigat de 18 x locul 1. Pe lângă aceste rezultate însă, el a fost şi un mare reproducător. Curios la acest porumbel era faptul că fii şi fiicele sale nu obţineau rezultate deosebite, în schimb nepoţii erau zburători senzaţionali. Din acest motiv, în anii ‘80, puii săi erau cei mai apreciaţi de către cunoscători. Şi “019” este un fiu al lui “Oude Mercks”.

 

“Oude Witoger van 65” (Ochiul alb din 65) B-6371177/65, este unul din porumbeii care alături de “Oude Mercks” şi-au pus amprenta cel mai mult, asupra porumbeilor Janssen contemporani. De-a lungul carierei sale de zburător, a obţinut de 10 x locul 1. Tatăl său este “Halve Fabry”, care provine dintr-un fiu al perechii “Blauwe van 48” cu “Schoon Licht van 54”, împerecheat cu o soră a celebrului “Porthos” al lui Fabry. Mama sa este “Schoonlicht van 62”. Cel mai celebru fiu al acestui porumbel a fost “Oude Raket van 73” (“Bătrînul rachetă din 73”) B-6276400/73. Mama acestuia este “Goede Duifke van 72” (Porumbiţa bună din 72), care este o fiică a lui “Jonge Mercks”.

 

“Oude Geeloger van 67” (Bătrînul Ochi Galben din 67). B-6282027/67. Aşa cum îi spune şi numele, acest porumbel are ochii galbeni, ceea ce nu este prea caracteristic porumbeilor Janssen. De asemenea el are un stern mai adânc şi foarte robust. În cariera sa de zburător, el a obţinut de 16 x locul1. Acest porumbel provine din liniile “Blauwe van 48” şi “Bange van 51”. Unul dintre cei mai celebrii fii ai săi este “Oude Geeloger van 74”, care a fost de asemenea şi un mare reproducător.

 

“Chantilly” B-6150123/89 a fost ultimul mare campion al Fraţilor Janssen. Acesta a câştigat cu mare avans în anul 1990, zborul belgiano-olandez de la Chantilly. Acest porumbel provine dintr-o împerechere tată-fiică. Tatăl său este un nepot al lui “Oude Witoger”. După acest succes, Fraţii Janssen au mai câştigat câteva locuri 1, dar într-o concurenţă mică, iar începând cu 1995 nu au mai participat la zborurui.

 

Este cunoscut de toată lumea faptul că Fraţii Janssen însoţeau porumbeii vânduţi, doar de titlul de proprietate fără a elibera însă pedigreu. Dar datorită extraordinarei lor valori ca reproducători şi a faimei acestor porumbei pe plan mondial, s-a ajuns chiar la falsificarea semnăturii Fraţilor Janssen şi a ştampilei pe care aceştia o aplicau pe titlurile de proprietate ale porumbeilor vânduţi. Cel mai cunoscut scandal în care s-a uzat de o astfel de fraudă, este cel din 1982, când s-au vândut în Marea Britanie 23 de porumbei cu acte falsificate, contra sumei de 700.000 franci belgieni.

 

Columbofili ajunşi celebrii datorită porumbeilor Janssen

 

JOS BERTELS din Tournhout.

 

Acesta este un crescător aproape necunoscut, dar care în înteaga sa carieră a fost obsedat de porumbeii Janssen şi prin acest lucru a ajuns să aibă o contribuţie imensă la dezvoltarea celebrităţii porumbelului Janssen. Începând cu anul 1947, an de an Jos BERTELS a achiziţionat fraţi şi pui, cu şi din cei mai celebri porumbei ai Fraţilor Janssen, reuşind astfel să construiască o crescătorie paralelă cu cea a Fraţilor Janssen.

Fiecare porumbel celebru al Fraţilor Janssen avea să îşi aibă corespondentul în crescătoria lui Jos. Astfel în crescătoria lui Jos se găseau porumbei cum ar fi “Vos van 49” (Roşul din 49) care era frate al celebrei “Wondervoske van 45”, “Bange 250” (Speriosul 250) care era fiu al lui “Bange van 59”, “Vos van 52” care era frate cu “Bange van 51”. Un alt porumbel de bază în matca lui Jos a fost “Schalie van 54”, care era un fiu al celebrei perechi “Blauwe van48” x “Schoon Licht van 51”. De asemenea la Jos se mai găseau fraţi şi pui ai celebrilor “Oude Witoger van 65”, “Oude Mercks van 67” ,”Oude Geeloger van 67”, sau “Junge Mercks van 70”.

Celebrul fotograf columbofil german Gerhard Schlepphorst, susţine că la sfârşitul anilor ‘70, în volierele lui Jos se găseau exemplare mult mai reprezentative ale vechii rase Janssen, decât mai existau chiar în crescătoria Fraţilor Janssen. Este păcat însă că lui Jos nu i-a fost recunoscută munca, deoarece “Originalii Janssen” ai multor crescătorii provin din volierele BERTELS şi nu direct de la Fraţii Janssen cum se prezintă în mod eronat.

Acest lucru s-a descoperit după moartea lui BERTELS, când evidenţele sale au intrat în posesia fotografului columbofil german Schlepphorst. Unul dintre marii campioni ai lui Jos, a fost “Weltmeister” (Campionul Mondial) B-6763078/74, care a câştigat de multe ori locuri de 1 şi chiar cu câte 10 minute avans. Tatăl acestuia este “Vos van 52”.

 

 

 

 

Un alt Janssen celebru al lui Jos, a fost “Dicke Blaue” (Albastrul gras) B-6114870/75 al cărui fiu a realizat următoarele clasări:

 

 

– 19 Regensburg – 460 km din 13.389 p.

– 47 Plattling – 522 km din 10.558 p.

– 36 Linz- 640 km din 5.837 p.

Acest porumbel are ascendeţi celebrii, ca: “Schalie van 54” şi “Vos van 52”.

 

JOS van LIMPT, zis “De Klak” (Şapcă), din Reusel.

 

Dacă nu ar fi exsistat De Klak, probabil că Fraţii Janssen nu ar fi atins niciodată celebritatea actuală. Prin modul său deschis şi binevoitor de a practica columbofilia, De Klak a reuşit să transforme micuţul sat Reusel din Olanda, în “Meka” zborurilor de viteză.

Tatăl lui Jos (care se numea Kees van Limpt) lucra încă din copilărie la fabrica de ţigări a lui Visser din Reusel. În anii interbelici, Kees se împrieteneşte în fabrică cu un belgian, al cărui nume era Adriaan Janssen. Ambii aveau ca pasiune comună columbofilia, ceea ce a cimentat şi mai mult această prietenie şi a dus ca încă din 1929, Kees să intre în posesia primilor porumbei Janssen.

Cu aceşti porumbei, Kees van Limpt şi fiul său Jos, au obţinut mari succese până la izbucnirea celui de al II-lea război mondial. Odată cu invadarea Belgiei şi a Olandei germanii confiscă toţi porumbeii, nescăpând cu această ocazie nici porumbeii lui Kees. Cu toate acestea ,Kees reuşeşte să ascundă şi să oprească 8 porumbei, dar în luna mai 1942 se întâmplă inevitabilul şi aceşti porumbei sunt descoperiţi de către germani. Jos, al cărui tată murise cu puţin timp în urmă, scapă totuşi cu bine din această încurcătură, dar timp de 2 ani casa lui Jos va fi lipsită de porumbei.

În octombrie 1944 satul Reusel este eliberat, moment din care Jos caută imediat să-şi procure porumbei. La o săptămînă de la eliberare, Jos era deja plecat cu bicicleta spre prietenii săi din Arendonk. Cu ocazia acestei prime vizite din 1944, Jos cumpără patru pui de la Fraţii Janssen şi doi de la Tist Eysen.

 

 

Printre cei patru porumbei luaţi de la Fraţii Janssen, era şi o porumbiţă din1940 căreia îi curgea ochiul, fapt pentru care ea nu a fost agreată pînă atunci de nici un cumpărător.

Această porumbiţă avea să devină celebră sub numele de “Blauw van 40 met het wateroog” (Albastra din 40 cu ochiul apătos) şi se va afla în pedigreul tuturor porumbeilor celebrii ai lui De Klak. Jos reuşeşte să vindece această porumbiţă, aplicîndu-i timp de 14 zile un tratament după o veche reţetă a tatălui său. Din aceşti şase porumbei, Jos creşte în anul 1945 opt pui, cu care participă la zboruri.

Dar numai după trei etape rezultatul era deja catastrofal ,nerealizând nici o clasare şi pierzând şase pui din cei opt. Prietenii săi se distrau teribil de insuccesul acesta, mai ales că ştiau că Jos plătise foarte mult pentru aceşti porumbei. Totuşi Jos nu se lasă şi reproduce cu încredere din cele patru perechi pe care le avea şi reuşeşte ca în 1947 la campionatul cu puii să ocupe locul 2. Acest rezultat va fi începutul unei cariere grandioase, ce avea să facă din De Klak unul dintre cei mai de temut vitezişti. Dar De Klak nu s-a rezumat să crească aceşti porumbei celebrii doar pentru el, ci făcea mereu cadou astfel de porumbei, colegilor săi din Reusel: Bourgmans, Heesters, Gijbels, de Bruyn, de Prut sau Joh Box etc.

 

Dacă la început, concurenţa din Reusel se considera dezavantajată de faptul că zbura De Klak, mai târziu celelalte asociaţii din Olanda se considerau dezavantajate dacă participau columbofilii din satul Reusel. Trebuie reţinut faptul, că Jos până în ziua de azi, anual şi-a împrospătat porumbeii cu noi achiziţii de la Fraţii Janssen şi că niciodată nu i-au trebuit alţi porumbei. Oridecâte ori a fost întrebat Jos, care este cea mai bună pereche de matcă a sa, el a ezitat în a alege între perechea “Vechter” x “Witpenneke” şi “Jong Koppel” (Perechea tînără). Aceasta din urmă având la bază tot perechea “Vechter” x “Witpenneke”. Mama lui “Witpenneke” este “Goei Duifke” NL-1417/45 care provine dintr-un mascul de la Fraţii Janssen şi o porumbeţă de cumnatul acestora, Tist Eyssen. De asemenea ,la ambii parteneri ai perechii “Vechter” x “Witpenneke” apare în pedigreu “Witoger van 50” NL-581305/50 şi celebra “Paltjes-Duif” (Porumbiţa viorea) NL- 714837/48, care provine din 266881/47 (care a realizat 108 clasări) şi “Goei Duifke”.

În “Jong Koppel” apar şi mai des aceşti porumbei. Cel mai celebru fiu al perechii “Vechter” x “Witpenneke” este “Verbarth 46”, care a realizat de 15 x locul 1 într-o mare concurenţă, iar fiul său “57” reuşeşte să câştige de 8 x locul 1. O fiică din această pereche este şi mama celebrului “Kanon” (Tunul) al lui Wout Smeulders, care a cîştigat nenumărate locuri 1, pe distanţe între 100-600 km. “Kanon” a fost în lotul Olimpic al Olandei şi este tatăl şi bunicul a şase porumbei care au participat la olimpiade. Un prieten a lui Jos, pe nume Dirk Lemmens,îi cere împrumut o femelă care îi plăcea foarte şi care provenea dintr-o porumbiţă originală de la Fraţii Janssen. Dar în timpul unei vizite făcute la Dirk, de un prieten al său pe nume de Smed, acesta vede porumbiţa împrumutată de la Jos şi îşi propune să o împrumute şi el. Astfel merg amîndoi la De Klak pentru a obţine încuvinţarea acestui împrumut, care fiind un om generos le-o dă. Această porumbiţă avea să devină mama celebrei “06” a lui de Smed din Bladel.

Trebuie spus că şi tatăl celebrei “06” avea sânge De Klak, provenind din cea mai bună pereche a combinaţiei Bol de Bruin x Piet Tops. Acesta din urmă îi promite lui de Smed o pereche de ouă din “Witpen (Şpiţatul) x Klakdiuvin (Porumbiţa de la Klak)”. Auzind aceasta, Bol de Bruin se supără şi se ceartă cu de Smed, dar până la urmă îi dă ouăle promise. Rămânând supărat din cauza cerţii, de Smed spune tuturor prietenilor că a spart ouăle primite, dar în realitate un mascul albastru scos din aceste ouă, va fi tatăl porumbiţei “06”.

Porumbiţa aceasta a fost o zburătoare fantastică, câştigând multe locuri de 1 la distanţe de 500-600 km şi de multe ori cu mare avans. Astfel în trei ani consecutivi, “06” câştigă locul 1 de la Chateauroux. Această femelă împerecheată cu un mascul original Janssen, devine mama faimosului “Goede Blauwe” (Albastrul bun) NL-661739/57 al lui Nic Janssen din Gronsveld, care câştigă de 23 x locul 1. Un mare succes va avea să aibă cu urmaşii acestei “06” şi Piet Meewissen şi Thei Hartogs.

 

Fraţii BORGMAN şi celebra “Dicke Duif” (Porumbiţa grasă).

 

Cariera columbofilă a lui Herman şi Janus Borgman începe odată cu căsătoria lui Jos van Limpt, care o va lua de soţie pe sora mamei Fraţilor Borgman. Din prima clipă, tinerii s-au înţeles perfect cu unchiul lor, ceea ce a făcut ca în scurt timp ei să poată obţine orice de la Jos. Numele Fraţilor Borgman va fi legat întotdeauna de cel al lui “Dikke Duif”, porumbiţa care are o poveste cu totul aparte. Cu ocazia “Zilei Campionilor” când se făceau premierile în asociaţia Reusel, se obişnuia să se vândă la licitaţie porumbei şi bonuri pentru pui, iar banii obţinuţi erau folosiţi în scopuri caritabile.

Astfel Jos dona întotdeauna porumbei pentru licitaţie, dar vroia să contribuie şi cu bani, fapt pentru care trebuia să şi cumpere ceva. Dar cum Jos nu dorea niciodată alţi porumbei, decât Janssenii cei mai puri, el cumpăra de obicei puii sau bonurile nepoţilor săi, deoarece de acolo ştia ce primeşte. După ce cumpărase un astfel de bon al Fraţilor Borgman, Jos s-a dus să-şi primească puiul. Cu această ocazie, nepoţii săi au vrut să-i ofere cel mai frumos pui pe care îl aveau în acel moment. După o analizare atentă, Jos a respins acest pui, cerând altul.

Cei doi fraţi au insistat totuşi, ca unchiul lor să ia acest pui, argumentând că este cel mai bun pui al lor. Văzînd insistenţele, Jos le-a spus că tocmai pentru că puiul este aşa de bun, îl refuză. Puiul în cauză va deveni chiar viitoarea “Dicke Duif”. În anul 1980, toată lumea nu vorbea decât despre succesul Fraţilor Gijbels care câştigaseră locul 1şi 2 la zborul Naţional cu puii, cu lansare de la Orleans într-o concurenţă de 150.000 de pui. Trebuie spus că în 1979 acest zbor care a avut o concurenţă de 100.000 de pui, a fost câştigat tot de unul din Fraţii Gijhels.

 

Interesant este faptul că toţi trei aceşti mari campioni, sunt descendenţi ai lui “Dicke Duif”. Începând cu anii ‘80, Fraţii Borgman s-au specializat în zboruri de fond de o zi, cum ar fi: Chateauroux, Argenton, Montlucon. Aceste zboruri de 600-700 km, sunt tot mai îndrăgite în ultimul timp în Olanda. Câţiva dintre campionii fraţilor Borgman, sunt:

– NL-8772193/87:                    – 19 Montlucon din 12.443 p

– 11 Chateaueroux din 14.096.p.

– 92 La Souterraine din 7.630.p.

– NL-8558566/85:                    – 20 Montlucon din 12.443.p

– 28 Chateauroux din 8.170.p.

– 43 Argenton din 7.317 p.

– NL-9029118/90:                    – 9 Argenton din 9.023 p.

– 333 Chateauroux din 12.178 p.

 

GUST HOFKENS din Merksplas.

 

În timpul crizei alimentare care a urmat războiului mondial, era interzisă tăierea porcilor în gospodărie. Astfel, după ce creşteai un porc trebuia să-l predai, însă nimeni nu făcea cu plăcere acest lucru. În anii aceia şi Fons Janssen deţinea un astfel de porc, pe care nu dorea să-l predea, pentru că dorea să-l oprească pentru necesităţile sale.

Dar în această situaţie trebuia căutat un măcelar, care să facă această operaţie foarte riscantă în acea vreme.

Fons Janssen intră în vorbă cu măcelarul August Hofkens, care era şi el columbofil şi care în cele din urmă se arătă dispus să rezolve această chestiune, dacă i se oferă o pereche de pui.

Astfel avea să înceapă spectaculoasa ascensiune a lui Gust Hofkens, care începând din anii ‘50 şi pînă în 1977 va fi de neînvins, mai întâi la viteză iar mai tîrziu şi la fond.

Un fapt interesant s-a petrecut după moartea sa, când un anume van Goorp agajează doi porumbei din linia sa, la concursul de la Barcelona şi obţine două clasări de vârf cu aceşti porumbei, care vor fi cronometraţi la această distanţă de peste 1.000 km, într-un interval de numai două minute unul de celălat.

 

 

Primul porumbel celebru al lui Hofkens, a fost “Eenoger” (Un ochi), care în timpul carierei sale de zburător v-a fi atacat de uli şi va rămîne cu un singur ochi. Acest “Eenoger” B-6353631/56 a câştigat peste 30 de locuri 1 ,dintre care 18 după ce a pierdut un ochi.

Tatăl său era unul din puii primiţi direct de la Fons Janssen, iar mama sa era o porumbiţă van der Bosch. “Bourges”, un fiu al lui “Eenoger”, câştigă în 1964 locul 9 Naţional Bourges contra 20.000 porumbei, iar în anul următor cîştigă locul 2 Naţional Bourges contra 10.000 porumbei.

“Bange van 61”, un alt fiu al lui “Eenoger”, împerecheat cu o porumbiţă van Rhijn Kloek, îl va da pe celebrul “Driebander” (Cel cu trei Dungi) B-6151613/64. Pentru a ilustra valoarea deosebită ca reproducători a lui “Eenoger” şi “Driebander”, vom prezenta cazul lui Jan Grondelaers din Opglabeeek, care a cumpărat pe “Eenoger”, “Bourges” şi încă o soră a lui “Driebander”. Porumbiţa B-5022075/69, scoasă din “Bourges” x sora lui “Driebander”, este mama celebrului “Orleans” B-5140730/73 care câştigă în 1974 locul 1 Naţional Orleans din 21.700 porumbei, iar în 1975 locul 1 Naţional Orleans din 19.800 porumbei.

 

Fratele său, Orleans II, câştigă în 1978 locul 1 Naţional Orleans din 20.800 porumbei. Martin Verheyen şi fiul său Frans, din Merksplas, sunt deţinătorii celebrului “Mercks” B-6506220/75, porumbelul care a reprezentat Belgia la Olimpiada de la Amsterdam şi care a câştigat în patru ani de 16 ori locul 1.

Tatăl acestui porumbel este un nepot al lui “Driebander”, iar mama sa este o strănepoată a aceluiaşi “Driebander”. În decursul timpului, patru urmaşi ai acestui “Mercks”, au făcut parte din loturile Olimpice ale Belgiei. Cel mai celebru fiu al lui “Driebander”, a fost “Kleine Blauwe”, care a câştigat de 33 de ori locul 1 pentru Gust Hofkens.

Acest “Driebander” are parte de un sfârşit tragic în 1977, cu puţin înainte chiar de moartea lui Gust. Acesta bolnav fiind, se urcă în podul casei să-l aducă pe “Driebander” pentru al arăta unor prieteni şi pe când coboară scara, alunecă şi cade strivindu-l pe “Driebander” sub el. La scurt timp după acest accident, avea să moară şi Gust Hofkens.

 

ANDRE ROODHOOFT.

 

Acest crescător a fost de 6 ori “Rege” în Uniunea din Antwerpen, datorită porumbeilor Hofkens. Întreaga crescătorie a lui Andre Roodhooft este clădită pe “Goede Blauwe” B-6153667/78 şi pe “Oude van der Pol” (Bătrânul van der Pol) B6377846/76, ambii porumbei provenind de la Nelles van der Pol. Mama acestor doi AS-i de matcă, este o fiică a lui “Driebander”.

 


“Triple AS-Duif” (Triplul AS) B-6523895/94, fiind pui tardiv nu este angajat la concursuri în anul naşterii, dar în perioada 1995-1997 realizează 35 de clasări de vârf, din 36 de angajări la concursuri în puternica Uniune din Antwerpen, devenind astfel locul 1 AS Belgia – Demifond Palmares pe anii 1995, 1996, 1997.

Tatăl acestui porumbel este consangvin pe linia lui “Goede Blauwe”, având în pedigreu şi porumbiţa “500” de la Karel Cuyvers, al cărui frate a câştigat de 18 ori locul 1. Mama lui “Triple AS” este tot o porumbiţă Janssen, de la Louis Wouters.

Un alt reproducător de excepţie al lui Roodhooft, este “370” B-6485370/89 care provine din “Geschelpte Hengst x B-6430497/86”.

 

 

Acesta în prezent se află în crescătoria lui Heiko S. Goebel din Germania. Foarte mulţi fii ai acestui porumbel, au realizat câte 3 – 4 clasări de vârf, pe an, într-o concurenţă de 2.000 – 4.000 porumbei.

De asemenea un nepot al său, DV-02539-96-483, reuşeşte să ocupe în cadrul Columbodromului Internaţional “ASIA Pacific-Race”, organizat în 1996 la Bangkok în Thailanda, locul 3 între porumbeii proveniţi din Germania, locul 5 între porumbeii proveniţi din Europa şi locul 40 Internaţional.

Trebuie precizat că zborul final la acest columbodrom s-a făcut de la 600 km, iar în prima zi din peste 6.000 de porumbei angajaţi, nu au sosit decît 57. Cu nimic mai prejos decât “370”, este şi sora sa “129” B-6485129/89, care se află tot în crescătoria lui Heiko S. Goebel.

Dar despre aceşti porumbei vom discuta mai mult în capitolul dedicat crescătoriei lui Heiko S. Goebel. Rezultate excepţionale obţinute cu urmaşii lui “Goede Blauwe”, vor avea şi Peer van Gompel şi Cor Buis. Astfel un fiu al său este şi tatăl lui “De Schuwe” (Speriosul) NL-733566/86, al lui Peer van Gompel, care a obţinut următoarele rezultate: 2 Strombeek din 11.242 p; 2 Strombeek din 11.293 p; 3 Wuustwezel din 11.944 p; 7 Soignies din 9.971 p; 13 Strombeek din 11.373 p.; 17 Soignies din 10.287 p; 19 Roye din 12.287 p; 25 Roye din 6.561 p; 28  Strombeek din 10.939 p.

Una dintre cele mai bune fiice ale lui “Oude van der Pol”, a fost B-6430497/86, care a câştigat de 6 ori locul 1 în Uniunea din Antwerpen, care este considerată ca fiind cea mai puternică asociaţie de demifond din lume. Aceeaşi femelă amintită mai sus, la zborul Naţional de Bourges, ocupă locul 39 împotriva a 37.000 porumbei.

Unul dintre cei mai buni reproducători a lui Roodhooft, a fost “Geschelpte Hengst” B-6421182/82, care este un fiu al lui “Goede Blauwe”.

Urmaşii acestuia reuşesc, pe lângă rezultatele senzaţionale obţinute în Uniunea din Antwerpen, să mai câştige în S.U.A., două maşini. “Geschelpte Hengst” împreună cu B-6301266/78, au format o pereche de excepţie.

Fiica lor, “AS-Duivin” B-6495461/85, este între anii 1986-1990 de fiecare dată în primii 10 AS-i ai Uniunii din Antwerpen, ocupând chiar locul 1 în 1987 şi locul 2 în 1988.

Această porumbiţă a reuşit să ocupe în toată cariera sa ,de 15 ori locul 1. Sora ei, B-6495456/85, a fost şi ea în primii 10 AS-i ai Uniunii din Antwerpen, reuşind chiar să ocupe locul 2 în 1987,după sora sa. “Blauwe Witpen 062” (Albastrul cu pană albă 062) B-6485062/89 nu ratează nici o clasare între anii 1990-1993, obţinând 50 de clasări printre care:locul 1 Prov. Tulle (701 km) 1991, locul 1 AS în Kempische Fond Club.

Fratele său câştigă în 1993 locul 1 Prov. Brive (718 km). Aceşti doi porumbei sunt nepoţi ai lui “Goede Blauwe”. “De 161” B6471161/90, un fiu al lui “Oude van der Pol”, este cel mai bun demifondist al lui Roodhooft, obţinând în concursuri locurile: 1, 1, 2, 4.

Mama acestui porumbel este o porumbiţă De Klak din crescătoriile de Prut şi Borgmans. “De General” NL-983355/86 al lui Cor Buis, nu este cu nimic mai prejos. Tatăl său este nepot consangvin al lui “Goede Blauwe”, iar mama sa este o porumbiţă Janssen originală. Iată şi rezultatele lui “De General”: 1 Soignies din 7.465 p; 1 Strombeek din 11.373 p; 1 Duffel din 5.056 p; 8 Strombeek din 4.487 p; 8 St. Quentin din 4.582 p.

 

STAF VAN REET, posesorul celor mai rapizi porumbei din lume.

 

Staf creştea porumbei de mic copil, împreună cu bunicul său Snijers, care era comerciant de biciclete. Acesta mai primea şi o pensie de prizonier de război, care nu era deloc neglijabilă şi pe care soţia sa îi permitea să o cheltuiască în întregime, pentru pasiunea sa cu porumbeii. Bunicul Snijers era un vizitator frecvent al Fraţilor Janssen, de unde şi-a procurat mulţi porumbei. De asemenea, la licitaţia lui Louis Vermejen, a cumpărat o parte din porumbei.

Cum avea să o dovedească timpul, combinaţia Janssen x Vermejen avea să se potrivească nemaipomenit. După moartea bunicului său, Staf van Reet a continuat singur cu porumbeii şi spre marea sa satisfacţie, va ajunge să deţină cea mai bună pereche de porumbei de viteză din lume.

La începutul carierei sale, Staf a zburat ca majoritatea belgienilor numai la viteză. Aceste zboruri începeau în luna martie şi se încheiau în octombrie, zburându-se uneori şi miercurea. Masculul perechii celebre de matcă a lui Staf, este “Genopte Witpen van 68” (Marmoratul cu pană albă din 68), o încrucişare de Janssen x Vermejen.

Acest mascul era un zburător deosebit de rapid, dar avea prostul obicei de a nu intra şi curând devine inutilă orice încercare de a mai zbura cu el, dat fiind faptul că sosea foarte bine dar rămânea pe casă.

Astfel într-un moment de furie, Staf l-a “aruncat” în voliera de matcă. Aici se împerechează cu “Blauwe Kweekduivin van 69” (Albastra de matcă din 69), al cărei tată este “Lichte Janssen van 67” (care era un frate al celebrului “Oude Witoger van 65”), iar mama sa era o încrucişare de Janssen x Vermejen. Această pereche a dat naştere următorilor AS-i:

– ”Prins van 72” care câştigă de 32 x locul 1, iar ulterior este cumpărat de Jan Grondelaers, unde devine tatăl celebrului “Stuka” care câştigă de 12 ori locul 1;

– ”Lichte Prins van 74” care câştigă de 29 x locul 1;

– ”Dikke Prins van 74”, care câştigă de 28 x locul 1;

– ”Daniel van 76”, care este cel mai bun produs al celebrei perechi,

câştigând de 57 x locul 1.

 

Staf van Reet nu era interesat decât de pariuri şi nu de campionate. Astfel el nu trimitea niciodată rezultatele porumbeilor săi pentru a fi incluşi în campionatul naţional al Belgiei. Însă într-un an când rezultatele lui “Daniel van 76” erau mai slabe, un vecin a întocmit toate formele necesare pentru a fi inclus în campionatul naţional, iar rezultatul a fost că “Daniel van 76” a ocupat locul 1 AS Belgia la viteză.

– ”Prins van 78”, care câştigă de 12 ori locul 1.

 

Între anii 1972-1976, Staf van Reet formează un tandem cu Frans Verbruggen şi participă la concursurile de fond, cu aceeaşi porumbei cu care avusese rezultate şi la viteză. Astfel în anul 1975, la zborul de Limoges (circa 800 km) ,ei angajează 11 porumbei şi reuşesc să claseze 10, într-un interval de 12 minute, ocupând locurile 4, 7, 9 etc. împotriva a 5.000 porumbei.

 

Porumbeii MEULEMANS.

 

În anii ‘70 se ridică o nouă stea a zborurilor de demifond, prin formarea în satul Arendonk a tandemelui Adrian Wouters x Karel Meulemans. La baza acestor rezultate de excepţie stă aşa numita “Oude Koppel” (Perechea bătrînă), care este formată dintr-un mascul gut închis cu spiţuri şi cap alb (numit “Oude van den Bosch” B-6729926/67) şi o porumbiţă albastră (numită “Blauwe Janssen” B-6122023/66).

 

 

Masculul “Oude van den Bosch” provine din “Wittekop” (Capul alb), care a fost cumpărat de la Staf de Win din Berchem, de către Jos van den Bosch pe când avea numai 13 ani. Acest “Wittekop” a fost un zburător fantastic şi un reproducător foarte dominant, ale cărui caractere se regăsesc în porumbeii mai multor crescătorii celebre: Havenith, Huyskens – van Riel, Hofkens, Fabry sau Gorris. Porumbiţa “Blauwe Janssen” nu este o originală Janssen aşa cum susţin majoritatea columbofililor, ci este scoasă din porumbei Janssen.

Cel mai bun fiu al acestei perechi este celebrul “Mercks” B-6653841/69 care a câştigat de 21 de ori locul 1 şi a reprezentat Belgia la Olimpiada de la Budapesta. Alt fiu celebru al acestei perechi este “Kadet”, care a câştigat le vârsta de un an de 6 ori locul 1 şi care ulterior a ajuns un reproducător extraordinar.

 

“Donkere Bosch” B-6064701/69, scos tot din această pereche, a ocupat de foarte multe ori locul 2, secondându-l pe faimosul “Mercks”. “Junior” a câştigat şi el multe locuri 1 şi ulterior a devenit un reproducător extraordinar ca şi fraţii săi “Prins” şi “Benjamin”. “Witneus”, alt fiu din “Oude Koppel”, este reproducătorul de bază a lui Gomair Verbruggen şi a costat 33.000 DM. În afara acestei perechi extraordinare a lui Meulemans, în porumbeii săi mai sunt şi alţi porumbei Janssen. Astfel, cea de a doua pereche de reproducţie, era formată din “Oude Saelen” (un mascul Janssen de la Saelen din Mool), cu “Bourske”, pe care Adrian Wouters a numit-o iniţial “Klakske”, deoarece provenea din porumbeii De Klak.

Descendenţii acestei perechi, combinaţi cu descendenţii direcţi al lui “Oude Koppel”, au dat o nouă generaţie de campioni. În afara acestor două perechi, în porumbeii Meulemans mai apar: “Driebander 77” (care este un fiu al faimosului “Driebander” a lui Hofkens), “Witpen Hofkens” (care este frate cu “Geschiften”, “Fondman” şi “Oude Derdaele”, care au sânge Janssen şi Grondelaers). Din această prezentare se poate constata că porumbeii Meulemans sunt formaţi pe o foarte largă bază de porumbei Janssen.

 

Unul dintre primii crescători care au avut mare succes cu porumbeii Meulemans, a fost William Geerts care între anii 1979-1987 a avut incluşi 10 porumbei în lotul Olimpic al Belgiei. De asemenea, între anii 1980-1986 acesta nu a obţinut vreun loc mai slab decât locul 3 în titlul Konig al Uniunii din Antwerpen. William Geerts a încrucişat porumbeii Meulemans cu porumbeii Horeman ai unchiului său Fons Jacobs şi cu porumbeii Hofkens. Una din perechile de bază ale sale era formată din “Kas” B-6192427/75 cu “Oude Witstraat” B-6301642/75, ambii Meulemans.

 

“Kas” provine din “Donkeren” (din “Oude Kopel”) şi B-6773306/72 (din “Driebander 777” şi “Donkere Witpen 71”, care este scoasă tot din “Oude Kopel”). “Oude Witstraat” provine din “Witneus” (care este din “Oude Koppel”) şi B-6261172/73 (care este tot din “Driebander 777” şi “Donker Witpen 71”). Puii acestei perechi zburau foarte bine pe vreme frumoasă, dar se cam pierdeau pe vreme proastă. În schimb nepoţii lor erau AS-i pe orice vreme. Astfel porumbiţa B-6127469/77 “Junge Witstraat” este mama lui:

– ”Klamper”, care a participat la Olimpiada de la Praga;

– ”Joker”, care a participat la Olimpiada de la Porto;

– ”Viking”, care a fost locul 3 AS Naţional Demifond 1983.

 

Cu urmaşi din perechea “Kas x Oude Witstraat”, va câştiga titlul de 1 Konig în Uniunea din Antwerpen în 1986 şi tandemul van Elsaker x Jepsen.

De asemenea, celebrul “Piet” care este numărul 1 în matca lui Raymund Hermes din Germania, este tot un fiu din “Oude Koppel” a lui Meulemans.

 

THEI HARTOGS din Brunssum.

 

Acesta este un crescător care prin unele achiziţii întâmplătoare, a ajuns foarte celebru. Astfel, începând cu anul 1956 Thei are un vecin nou pe nume Mengeleers, care era paznic de noapte şi care ajunge să obţină în scurt timp nişte rezultate senzaţionale, stupefiind tot satul.

Cel mai bun porumbel al lui Mengeleers a fost 1013554/58, porumbel care a reuşit chiar ca la un zbor de Corbeil, ce s-a desfăşurat pe o mare zăpuşeală, să câştige locul 1 cu un sfert de oră avans. După mari insistenţe, primeşte şi Thei pe 549703/60, care era un fiu din 1013554/58 şi pe 442615/61, care era o fiică din 1013553/58 (acesta era frate de cuib cu 1013554/58). Tot atunci află că porumbeii lui Mengeleers provin din celebra “06” a lui De Smed din Bladel.

Din porumbeii primiţi de la Mengeleers vede lumina zilei “Kromme 50” (Strâmbul 50) 534450/63, care pe când era pui s-a lovit de o sârmă şi a rămas cu sternul strîmb. La zborurile cu puii, acest porumbel se clasează pe locurile 4, 4, 9, 9 şi pentru aceasta va fi introdus direct la matcă.

Ulterior, tatăl lui Thei Hartogs mai primeşte de la vecinul său doi pui, în schimbul unui canar. Aceşti pui proveneau de la un anume Den Bosch din Pijnenburg, care deţinea tot porumbei Janssen. Pasul hotărâtor însă va fi făcut prin achiziţia porumbiţei 461968/68 direct de la De Klak şi care va fi împerecheată cu “Kromme 50”.

Unul dintre cei mai buni zburători şi reproducători a lui Thei, a fost NL-1217541/61, care ulterior a fost cumpărat de Kluth din Koln. O performanţă senzaţională realizează Thei prin porumbiţa 2154725/82, care va reuşi să câştige locul 1 Naţional Orleans contra 71.197 porumbei.

 

 ALBERT van der FLAES din Ravels.

 

Acest crescător începe să achiziţioneze porumbei de la Fraţii Janssen, începând cu anul 1944, imediat după eliberarea Belgiei. Spre deosebire de De Klak ,care nu dorea în nici un fel porumbei roşii, lui Albert acest lucru îi era indiferent şi astfel a ajuns să aibă chiar mari succese cu Janssen-ii de culoare roşie.

Prin desele vizite făcute Fraţilor Janssen, Albert reuşeşte să achiziţioneze fraţi şi pui ai tuturor campionilor Fraţilor Janssen. Dintre aceşti porumbei amintim, un frate cu “Lelijke” (care avea ca mamă pe celebra “Wondervoske”), un frate a lui “Wondervoske”, pe “Blauwe din 50” (care este un fiu al lui “Blauwe van 48”).

 

Unul dintre cei mai celebrii zburători şi reproducători a lui Albert, este “Blauwe van Lier”. Tatăl acestuia este “Blauwe van 50”, care reuşeşte 64 de clasări, din care de 20 de ori locul 1. Când a îmbătrânit, acest porumbel a fost vândut în S.U.A. Foarte mulţi crescători au avut succes cu porumbeii lui Albert van der Flaes. Astfel:

– Joop Deumer creşte un porumbel care ocupă locul 1 AS viteză în Olanda 1982, dintr-un porumbel van der Flaes.

– Marien Pieterse deţine o pereche celebră numită “Koppel Nr. 17” şi care este formată din masculul “Schalie” NL-550925/76 de la Boj Peters şi femela B-6741543/77 de la van der Flaes. Această femelă este o nepoată a lui “Goede Blauwe” care a ocupat de 4 ori locul 1. Primii doi pui ai acestei perechi celebre sunt NL-7861916/78 şi NL-7861917/78. Aceştia deşi nu aveau înfăţişarea unor campioni, au obţinut rezultate remarcabile. Astfel:

– NL-7861916/78 reuşeşte: locul 1 Tours din 1004 p, locul 1 Compiegne din 732 p, locul 1 Dourdan din 1145 p, locul 1 Beaumotz din 1657 p, locul 2 Compiegne din 1754 p, locul 3 Compiegne din 2097 p, locul 3 Dourdan din 1316 p. etc.

– NL-7861917/78 reuşeşte următoarele clasări: 1 ,1 ,4 ,5 ,6 ,7 ,8, 8 etc.

 

Un succes deosebit cu porumbei van der Flaes, va avea şi Freck Romain care a cumpărat numerele 25 şi 45, cu ocazia licitaţiei porumbeilor lui Albert, ţinută în 22.12.1973. Numărul 25 a fost “Schoon Voske” (Vulpea frumoasă) B-6365783/72, care este o fiică a lui “Kleine vos van 65” (un nepot a lui “Wonderoske”).

Numărul 45 a fost “Vos den Bijter” (Vulpoiul care muşcă) B-6401330/66, care este un nepot a lui “Blauwe van Lier”. Aceşti doi porumbei au fost împerecheaţi şi au dat pe “Rooie Aapie” (Maimuţa roşie), care a câştigat de 13 ori locul 1, într-o mare concureţă.

 

WOUT SMEULDERS din Neunen.

 

Crescătoria lui Smeulders a produs un număr mare de porumbei ce au fost prezenţi în multe loturi olimpice. De asemenea, porumbeii Smeulders stau la baza marilor succese obţinute de Champuis şi Eijerkamp.

Lui Wout Smeulders i-a reuşit achiziţia cîtorva pui şi ouă de la Fraţii Janssen, din care s-au format porumbeii ce ulterior au devenit stâlpul crescătoriei sale. Astfel în 1958 reuşeşte să achiziţioneze un ou din “Bange van 51”, din care va vedea lumina zilei “Oude Schalie” NL-421841/58 .

 

 

În anul 1964 sunt achiziţionaţi doi fraţi de cuib de o valoare deosebită, B-6697683/64 şi B-6697684/64. Aceşti doi fraţi au ca tată pe “Schoon Licht”, iar ca mamă au o fiică a lui “Bange van 51”. În anul 1968, aceşti doi fraţi sunt împerecheaţi între ei, iar rezultatul este senzaţional, dându-l pe “Olimpiade 08” NL- 2070608/68 care a făcut parte din lotul olimpic al Olandei şi care ulterior a devenit un mare reproducător.

Acest “Olimpiade 08” împerecheat cu “Oude Schalie” îl dă pe “Goede twaalf” NL-2227612/71 (Bunul 12), care va cîştiga mai multe locuri 1. Acelaşi “Olimpiade 08” împerecheat cu o fiică a lui “Strik” (care provine de la De Klak), îl dă pe NL-516409/72, care la rândul său este tatăl lui “531” NL-2366531/74, unul dintre cei mai valoroşi porumbei pe care i-a deţinult Wout Smeulders. Acest porumbel, în timp de 8 ani de zile a realizat 102 clasări, şi de 15 x locul 1.

Un alt porumbel de excepţie din crescătoria lui Smeulders, este “Kanon” (Tunul) NL-7663379/69, care a câştigat mai multe locuri 1 şi a făcut parte din lotul Olimpic al Olandei. Acest porumbel are 6 urmaşi direcţi (fii sau nepoţi), care au făcut parte din diferite loturi Olimpice. Mama sa este “Witpenneke van Klak”, care este o fiică a celebrei perechi “Vechter x Witpenneke”. Din împerecherea lui NL-2147085/72 (care este un fiu al lui “Olimpiade 08”) cu NL-2110777/69 (care este o fică a unui frate a lui “Kanon”), se naşte “Celebrul 00” NL-2246900/72 care va fi un reproducător de excepţie.

Fii lui sunt:

– NL-2568810/77 cu de 4 ori locul 1;

– NL-2467637/75 care a realizat, în 4 ani, 42 de clasări. Acest “637” este tatăl celebrului “General” NL-1809461/85, care a realizat 87 de clasări şi de 4 ori locul 1. Acesta a fost cumpărat ulterior de Eijerkamp;

– NL-7815262/78 care a realizat 37 de clasări şi de 3 ori locul 1.

 

Fraţii POUW din Nederhorst den Berg.

 

Aceşti doi tineri deţin în matca lor o adevărată trezorerie a rasei Janssen. Ei nu achiziţionează decât porumbei originali de la Fraţii Janssen, iar în fiecare an mai adaugă crescătoriei cîte patru originali noi.

Dacă se examinează rezultatele fraţilor Pouw şi se coroborează cu faptul că ei nu deţin decât porumbei originali de la Fraţii Janssen, ne putem da seama foarte bine de clasa acestor porumbei. Trebuie spus că fraţii Pouw au câştigat de 25 de ori locul 1, în anul 1997. Dar să privim câteva rezultate:

– Peronne, 9.505 p, locul 1, 2, 3, 34 etc;

– Minderhout, 9.177.p,locul 1, 2, 3, 15 etc;

– Duffel, 1.946 p,locul 1, 2, 6, 12, 13, 18 etc;

– Peronne, 1.392 p, locul 1, 2, 3, 12, 16, 17 etc;

– Minderhout, 1.403 p, locul 1, 2, 3, 5, 13 etc;

– Minderhout, 1.395 p, locul 1, 2, 3, 4, 7, 15 etc.

În continuare vom prezenta câteva rezultate obţinute, în ultimii patru ani, de Fraţii Pouw, în puternica regiune Amsterdam:

– Strombeek, 11.767 p, locul 1, 2, 3, 21 etc;

– Strombeek, 8147 p, locul 1, 2, 3, 6, 8, 16, 17 etc;

– Houdeng, 5964 p, locul 1, 2, 3, 6, 12, 16 etc;

– Soignies, 7370 p, locul 1, 2, 3, 47 etc;

– Mettet, 14.525 p, locul 1, 2, 4, 5, 14 etc;

– Duffel, 9217 p, locul 1, 2, 4, 23 etc;

– Strombeek, 6428.p, locul 1, 2, 4, 7, 20 etc;

– Houdeng, 5806 p, locul 1, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 11, 13 etc;

– Hannut ,15.029 p, locul 1, 4, 5 etc;

– Orleans, 4831 p, locul 1, 5, 6, 10, 11, 18, 20 etc;

– St. Ghislain ,7603p, locul 1, 13, 23 etc;

– Mettet, 9511 p, locul 1, 18 etc;

– Roye ,5651 p, locul 1, 28 etc;

– Strombeek, 9351 p, locul 1, 99 etc;

– Lommel, 10.953 p, locul 2, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13 etc;

– Wunstwezel, 14.534 p, locul 2, 9, 10, 25 etc;

– Wunstwezel, 10.522 p, locul 3, 6, 32, 33 etc.

 

Dacă se are în vedere că în puternica regiune Amsterdam zboară printre alţii, G şi C Koopman, atunci se poate aprecia la adevărata valoare aceste rezultate.

Unul dintre reproducătorii de bază ai Fraţilor Pouw, este “Blauwe 22” B-6464422/83, care este un nepot al lui “Jonge Mercx” şi a lui “Oude Raketman”. Dintre puii săi, enumerăm pe:

– “De Favoriet” NL-725595/86, care câştigă locul 1 St. Ghislain din 7.603 p, locul 1 Soignies din 1.278 p, locul 1 Pont St. Maxence din 1.620 p, locul 2 Pont St. Maxence din 7.122 p;

– “t’Vooruit” (Avans) NL-1651787/95, care câştigă locul 1 Chantilly din 11.147p;

– ”NL-725594/86” care câştigă locul 4 Soignies din 10.038 p. şi locul 8 Strombeek din 11.243p.

Alt mascul de bază în matca Fraţilor Pouw este “Schalie” B-6702377, care este un nepot al lui “019”. Iată şi câteva rezultate obţinute de puii săi:

– “De Vechter” NL-1865209/91 care a obţinut locul 1 Houdeng din 5.806 p, locul 1 Roye din 5.651 p;

– “Het Raketje” NL-2376349/92 care câştigă locul 1 Hannut din 15.029 p, locul 1 Minderhout din 2.213 p, locul 1 Hannut din 2.457 p, locul 6 Minderhout din 10.836 p;

– “Schalie Duivin” NL-1865214/91 care câştigă locul 1 Strombeek din 8.147 p, locul 1 Strombeek din 1.334 p;

– “NL-2660177/93” care câştigă locul 1 Mettet din 14.525 p;

– “NL-5817684/88” care câştigă locul 1 Soignies din 7.370 p, locul 1 Soignies din 1052 p, locul 3 Strombeek din 1.742 p.

Porumbiţa B-6730506/89, care este tot o nepoată a lui “Jonge Mercks”, este mama următorilor AS-i:

– “De Rappe” (Rapidul) NL-2376307/93, care câştigă locul 1 Duffel din 8.719 p, locul 1 Houdeng din 5.964 p, locul 1 Lommel din 2.549 p, locul 1 Duffel din 1.514 p, locul 1 Houdeng din 1.087 p., locul 5 Lommel din 15.761 p;

– “De Vale” (Argintiul) NL-1114635/94 care cîştigă locul 1 Orleans din 7150 p, locul 3 Orleans din 4.855 p., locul 3 Roye din 1.269 p. etc.

“Geschelpte Stier” B-6337255/87, care este strănepot din “Stier” şi “Jonge Mercks”, este şi el un reproducător extraordinar. Puii lui au obţinut următoarele rezultate:

– “De Flits” NL-1865203/91 care câştigă locul 1 Bladel din 1.892 p, locul 1 Chimay din 1.617 p, locul 2 Bladel din 11.065 p, locul 8 Lommel din 10.153 p;

– “De Stier” (Taurul) NL-1865204/91 care câştigă locul 1 Mettet din 9.14 p, locul 2 Strombeek din 11.764 p, locul 6 Wustwezel din 10.522 p;

– “Wieske” NL-1996121/96 care câştigă locul 1 Peronne din 5.765 p;

– “Junge Flits” NL-1147420/94 care câştigă locul 1 Duffel din 4.938 p, locul 6 Roye din 5.948 p.

Din “Geschelpte Stier” împerecheat cu porumbiţa NL-2182666/80 (care a câştigat de 7 ori locul 1) a ieşit “Goede Kweekduivin” (Porumbiţa bună de matcă) NL-2849639/89, care va deveni mama următorilor AS-i:

– “Blauwe Bange” NL-2376357/93 care câştigă locul 1 Duffel din 9.217 p, locul 1 Duffel din 1.334 p, locul 1 Duffel din 1.352 p;

– “Goede Jaarling 93” (Jarlingul bun de 93) NL-2376392/93 care câştigă locul 2 Houdeng din 5.964 p, locul 2 Houdeng din 4.604 p, locul 3 Wunstwezel din 10.522 p;

– “Zuster Goete Jaarling” (Sora lui “Goede Jarling”) NL-2376391/93 care câştigă locul 1 Minderhout din 1.672 p.

“Bonte van 93”(Bălţatul din 93) NL-2376067/93 este un fiu a lui “Schalie” şi el a câştigat locul 1 Hasselt din 15.650 p.

 

BERT BRASPENNING din Wijderwormer.

 

Bert este adevărat maestru al zborurilor de viteză. El pune un accent deosebit pe calitatea porumbeilor, urmărind supercalitatea acestora, motiv pentru care şi ţine foarte puţini porumbei.

Matca este compusă din 24 de perechi, iar la zbor deţine tot 24 de perechi, ce sunt zburate la văduvie. Întotdeauna, cei mai buni zburători ai săi sunt transferaţi la matcă. În continuare vom prezenta câteva rezultate de excepţie:

-1990:              – Aalst ,10.140 p, locul 1, 2, 10 etc;

– Doornik, 4.710 p, locul 1, 3, 5, 7, 9, 11, 18 etc;

– Doornik, 6.016 p, locul 3, 4, 5 etc;

– 1991:              – Roosendaal ,12.700 p, locul 2, 43, 47 etc;

– Kapellen, 10.929 p, locul 5, 33, 35 etc;

– St.Ghislain, 10.217 p, locul 8, 9, 20 etc;

– St.Ghislain, 10.909.p, locul 8, 23, 38 etc;

– 1992:              – Roye, 9.946 p, locul 1, 10, 25 etc;

– Minderhout, 4.949 p, locul 2, 9, 10 etc;

– 1993:              – Chantilly, 13.452 p, locul 1, 2, 6, 14 etc;

(La acest zbor a cîştigat o maşină!).

– Roye, 16.512 p, locul 6, 14, 17 etc;

– Strombeek, 6.294 p, locul 2, 7, 15 etc;

– St. Ghislain ,4.857 p, locul 2, 21, 30 etc

– Strombeek, 7.111 p, locul 4, 6, 7, 12 etc

– Duffel, 9.208 p, locul 1, 2, 3, 6, 8, 11, etc

– Kapellen, 10.098 p, locul 1, 6, 11, 15, 18 etc

 

La formarea crescătoriei lui Bert, stau două perechi. Prima pereche este formată din masculul B-6305945/80 original Janssen (din “Jonge Mercks”) şi B-6305992/80 original Janssen (nepoată din “Oude Vos”). Iată câţiva urmaşi ai acestei perechi:

– ”NL-1013676/82”, care este tatăl lui “t’Schalieke”;

– ”De Eddy”, care este tatăl lui:

– ”Blauwe Star”, cu:                 – locul 1 Cambrai din 9.370 p;

– locul 1 Cambrai din 4.469 p;

– ”Paso Doble”, cu:                  – locul 1 St. Quentin din 5.528 p;

– ”Apache”, cu:                        – locul 1 Roye din 27.599 p;

– locul 1 Roye din 6.814 p;

– locul 4 Roye din 7.043 p;

– locul 6 Roye din 9.429 p;

– ”NL-1013299/82”, care este tatăl lui :

– “t’Schicht”, cu:                      – locul 2 Strombeek din 7.533 p;

– locul 2 Strombeek din 3735 p;

– “Korte Sprinter”, cu:              – locul 3 Roye din 5.345 p;

– locul 6 St. Niklaas din 11.003 p;

– locul 8 Cambrai din 5.013 p.

 

Trebuie spus că, “Korte Sprinter” este tatăl porumbiţei “De Autowinnar” (Câştigătoarea maşinii) NL-2430414/93, care a câştigat locul 1 Chantilly din 13.452 p. Mama acestei porumbiţe extraordinare este “Donkere Witpen” NL-1044770/89, care a câştigat: locul 1 St. Niklaas din 4.359 p, locul 1 St. Niklaas din 10.579 p, locul 4 Roosendaal din 8.467 p, locul 6 Roosendaal din 11.914 p.

 

Cea de a doua pereche de excepţie a lui Bert, este formată din B-6727176/78 original Janssen (un fiu al lui “Oude Mercks”) şi B-6797671/78 original Janssen (o nepoată a lui “Oude Gelooger van 67”). Această pereche a produs următorii porumbei de excepţie:

– ”NL-1343148/81”, care este mama lui “t’Schalieke”;

– ”Rakkertje”, care este mama porumbiţei “Arabella” NL-2430451/93, care este locul 9 AS Olanda la tineret şi care a obţinut o serie de clasări de vârf: locul 6 Duffel din 3.768 p, locul 6 Duffel din 9.208 p, locul 7 Roosendal din 5.813 p, locul 8 Kapellen din 5.498 p, locul 36 Roosendaal din 15.245 p, locul 44 Kapellen din 10.098 p, locul 67 Kapellen din 14.216 p. etc.

– ”Koningin” NL-1013698/82, care este mama lui “De Bijter” NL-1052942/89, care a obţinut următoarele rezultate: locul 1 Aalst din 10.140 p, locul 2 Roosendaal din 12.700 p, locul 3 Doornik din 4.710 p, locul 4 St. Ghislain din 5.875 p, locul 6 Roosendaal din 4.562 p, locul 8 St. Ghislain din 10.909 p, locul 9 St. Ghislain din 10.217 p.

Toţi aceşti porumbei au produs la rândul lor, alţi şi alţi mari campioni.

Aceasta a făcut ca, Bert Braspenning să devină sursa de aprovizionare cu porumbei, pentru Leen Boers, care este considerat specialistul numărul 1 în Olanda, pentru câştigarea de locuri 1.

 

LEEN BOERS – “cel mai bun rezultat este locul 1, iar cel mai prost este locul 2”.

 

Aceasta este deviza lui Leen Boers, cu ajutorul căreia a reuşit să obţină rezultate de excepţie. Aceste rezultate sunt considerate ca fiind rarisime, chiar şi de către celebrul expert columbofil Piet de Weerd. În crescătoria lui Leen din Gouderak, nu s-au găsit niciodată mai mult de 28 de porumbei.

Scopul său declarat era doar câştigarea de locuri 1. De aceea, el obişnuia ca la fiecare zbor să angajeze maxim 2 porumbei, pentru a evita ca porumbeii săi să se concureze reciproc. Din acest motiv, într-o singură zi de zbor sunt angajaţi porumbeii în 3 sau 4 asociaţii diferite, fiecare porumbel angajat având misiunea de a ocupa locul 1 acolo unde participa. Fantastica aventură a lui Leen Boers începe odată cu câştigarea locului 1 Corbeil din 13.500 p, de către NL-1015121/75, ocazie cu care a câştigat o maşină şi un ceas de aur.

Acest porumbel este un nepot al lui “277” (ce este un Janssen), scos în încrucişare cu porumbeii Rijn-Kloek. Tot acest “277” (NL-329277/67), împerecheat cu porumbiţa NL-749578/68 (ce este iarăşi o încrucişare de Janssen x van Rijn Kloek), au dat pe celebra porumbiţă de matcă “Sexmaschine”, a lui Leen. Trebuie amintit că “277” a fost şi un bun zburător, câştigând: locul 1 Corbeil din 4.172 p. şi locul 1 St. Kathwaver din 2.702 p.

Acest “277” este tatăl lui “Porthos”, care a câştigat locul 1 Noyon din 6.327 p, şi care are ca fiu pe “Ballon”, care a obţinut locul 1 St. Ghislain din 9.151 p.

Perechea de aur a lui Leen Boers avea să fie formată din “561”, care este un mascul van Rijn-Kloek (al cărui tată a cîştigat de 5 ori locul 1) şi porumbiţa “Sexmaschine”.

Din această pereche au ieşit foarte mulţi porumbei celebrii, cum ar fi: “Zorba” care a câştigat locul 1 St. Dizier din 8.838 p, “Supervisor” care a câştigat locul 1 Orleans din 1.800 p. şi locul 1 Strombeek din 7.963 p.

Precizăm că “Supervisor” a fost considerat cel mai bun reproducător pe care l-a deţinut Leen Boers.

Din perechea “Supervisor x Kweekwohder” (aceasta fiind o fiică a lui “277”), a ieşit, “Concorde” NL-209542/78 care a câştigat locul 1 Duffel din 9.700 p. şi “Jonge Orleans” NL-209515/78 care a câştigat locul 1 Orleans din 7.406 p. La rândul său, “Jonge Orleans” este bunicul lui “Susy Wong” care a câştigat locul 1 St. Ghislain din 6.350 p.

Un alt fiu al acestei perechi este “Kamikaze”, care a câştigat locul 1 Strombeek din 2.576 p. Dar cel mai renumit fiu al lui “Supervisor”, este “Mirage” NL-1837108/76, care are ca mamă pe NL-155346/71 (o soră a celebrului “41” a lui Thei Hartogs). “Mirage” a câştigat locul 1 St. Dizier contra a 20.180 p, fiind totodată şi cel mai rapid porumbel al întregii lansări de peste 150.000 p. Dar “Mirage” a devenit ulterior şi un reproducător extraordinar.

Astfel din împerecherea cu “First Lady” NL-376853/79, care a câştigat locul 1 Marbehan din 15.343 p, îl produce pe “Krohnprinz” (Prinţul moştenitor) NL-1867925/88 care câştigă: locul 1 St. Quentin din 3.955 p, locul 2 Strombeek din 11.360 p, locul 2 St.Dizier din 5.420 p, locul 3 St. Ghislain din 11.240 p. Trebuie amintit că “First Lady” este fiica lui “Wondere 888” NL-1302888/74, care este un Desmet Matthis şi care în anii 1976-1977 a fost locul 1 AS Olanda la general, câştigînd de 23 de ori locul 1. Mama lui “First Lady” este o fiică a celebrului “Lamme” a lui van der Wegen. Un alt câştigător de locuri de 1, din “Mirage” şi “First Lady”, este “Starfighter” NL-843716/82, care a câştigat locul 1 Noyon Derby din 8.235 p.

Tot din “Mirage”, dar împerecheat cu “Sphinx” NL-1606278/82, care a câştigat locul 1 Strombeek din 2.874 p. a ieşit “Dollar Prinzes” NL-1657818/84, care a câştigat locul 1 Mennercy din 3.108 p. Acelaşi “Mirage” a fost împerecheat cu “Phoenix” NL-294714/81 (care a obţinut locul 1 AS Prov. 1981) şi a dat-o pe “Turbo Tina” NL-523023/83, care a câştigat locul 1 Soissons din 7.802 p. De asemenea, tot din “Mirage” dar împerecheat cu “Roofvogel” (cea care a câştigat o maşină odată cu câştigarea locului 1 Naţional Orleans din 12.878 p.), v-a ieşi “Mistral” NL-2254361/80, care v-a deveni o nouă stea în matca lui Leen. Perechea formată din “Mistral” şi “Dancing Queen”, avea să devină noua pereche de aur în matca lui Leen. “Dancing Queen”NL-1313019/76 este o încrucişare de Janssen x Delbar şi ea a câştigat locul 1 Naţional München din 5.711 p. Această pereche a dat trei fraţi care au fost trei ani la rând locul 1 AS Provincial la zborurile cu puii. Aceşti trei AS-i sunt:

– “Winter King” NL-843718/82, locul 1 AS Prov. – 1982;

– “King Arthur” NL-523006/83, locul 1 AS Prov. – 1983;

– “Tornado” Nl-1657310/84, locul 1 AS Prov. -1984.

 

“Concorde”, fratele lui “Mirage”, a fost şi el mare reproducător. Acesta a dat din împerecherea cu “Libelle”, pe “Thunderbird” care a câştigat locul 1 St. Qhislains din 6.549. Trebuie spus că “Libelle” NL-1331228/79 a câştigat şi ea locul 1 St. Dizier din 25.625 p.

Ultimul fiu reprodus din “Supervisor”, înainte ca acesta să fie vândut în Anglia, este “Supervisor Jr.” NL-1662562/81. Mama acestuia este “De Vooruit” (Avans), numită aşa pentru că a câştigat locul 1 Noyon cu 16 minute avans şi locul 1 St. Quentin cu 12 minute avans. Tatăl acestei porumbiţe este “Zorba” (fratele lui “Supervisor”), iar mama ei este “Kampertje” (tot o soră a lui “Supervisor”), care a câştigat locul 1 Compiegne din 3.671 p. O altă vedetă 100% Janssen, a lui Leen, este “La Francaise” NL-8035935/80 care a câştigat locul 1 Chateauroux din 3.839 p. Tatăl ei este B-6789361/78, original Janssen, fiu al lui “OudeMercks”, iar mama ei este NL-2496330/76, tot o porumbiţă Janssen.

 

Una dintre porumbiţele cu rezultate foarte spectaculoase este şi “Golden Wonder” (Minunea de aur) NL-366053/83, care a câştigat locul 1 Orleans din 7.424 p, locul 1 Noyon din 1.801 p, locul 1 Soissons din 8.505 p. Tatăl acestei porumbiţe este “Camp 81”, un Jan Aarden de la fraţii van Zelderen, iar mama ei este NL-1108666/79, orig. Janssen. În încheiere îl prezentăm pe “Printz”, care chiar dacă nu este un Janssen, este unul dintre AS-ii lui Leen Boers.

Acesta a realizat următoarele clasări: locul 3 Naţional Orleans din 14.937 p, locul 1 Wernhout din 4.030 p, locul 1 Noyon din 2.631 p, locul 1 Orleans din 3.200 p, locul 1 Strombeek din 2.910 p, locul 1 Noyon din 2.593 p, locul 3 Strombeek din 4.223 p, locul 9 St.Ghislain din 6.963 p.

Cu toate că Leen Boers are puţini porumbei Jansseni puri, se poate observa că şi prin diferite încrucişări de Janssen se pot obţine rezultate senzaţionale. Singurul lucru care trebuie urmărit, este performanţa porumbeilor pregătiţi pentru încrucişare, atât a Janssenilor cât şi a celorlalte linii cu care vor fi încrucişaţi.

Urmărindu-se cu consecvenţă acest lucru, se pot reproduce multe generaţii la rând de campioni, după cum ne-a demonstrat-o şi acest columbofil de excepţie care este Leen Boers.

 

Porumbeii JANSSEN în Romania.

 

Şi în Romania sunt foarte mulţi crescători care zboară cu porumbei Janssen puri sau încrucişaţi. În continuare vă prezint câteva cazuri pe care le cunosc mai bine şi care au demonstrat că în combinaţie cu alţi porumbei, Janssen-ii pot da rezultate foarte bune chiar şi la fond.

Astfel, în anul 1980, prof. Coste Octavian din Oradea importă mai mulţi porumbei de la Otto Boettger din Hamburg, printre care şi porumbiţa DV 0872-80-434, care provenea din doi porumbei Janssen.

Această femelă avea să devină mama porumbiţei 289481/81, care în anul 1986 câştigă cu un avans de o oră, locul 1 Naţional Magdeburg – Germania din 1.000 p.

252301/88

“Speriosul”

 

Tot această porumbiţă Janssen, este şi bunica celebrului “Sperios” 252301/88, care în anul 1991 a reuşit să zboare cu mare succes de la Liege  1.400 km (Belgia). De asemenea, subsemnatul acestor rânduri a importat în 1987, 4 porumbei de la Willy Coenen din Germania, între care se afla şi aşa numita “Pereche bătrînă”, formată din DV 04193-79-579 şi DV 03387-82-1631.

Ambii părinţii ai masculului “579” erau porumbei originali Janssen, tatăl său fiind chiar un fiu al lui “Oude Geeloger”, iar mama sa fiind o nepoată a lui “Stier”. Porumbiţa “1631” era o încrucişare de Desmet Matthis x Janssen. Această pereche a dat descendenţi fantastici.

Astfel, o fiică a acestei perechi este mama lui 139714/91, care a zburat Teplice – 938 km şi Nürenberg – 997 km. Doi fraţi de cuib din această pereche, sunt părinţii lui 37662/88 care la rândul său este tatăl celebrului “Negru” 139744/91 a lui Antohi Dan din Calafat. Acest negru a realizat un palmares impresionant:

– 1993  Nurenberg – 1.100 km;

– 1994  2 ori Teplice – 997 km;

– 1995  locul 1 Naţional Brno – 780 km;

locul 4 Naţional Brno – 780 km;

– 1996  locul 3 Naţional Brno – 780 km.

În prezent acest mascul se află în matca autorului acestor rânduri.

În România, un mare număr de porumbei Janssen au fost aduşi şi de către domnul Moldovan Florin din Cluj-Napoca.

2 comentarii

2 gânduri despre „MAESTRII VAZDUHULUI, DE STANCIU TIBERIU- PARTEA 1 – JANSSEN

  1. Impresionanta munca pe care o desfasurati. Tot respectul si admiratia.
    La multi ani!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: