Despre imperecherea porumbeilor- partea a doua

Nu știu dacă ai așteptat partea a doua cu nerăbdare dar ce pot să fac în privința asta? Să scriu mai bine sau deloc.a_loc84

Să recapitulăm un pic. Știm de ce vrem să reproducem porumbei, pe care îi selectăm, ce criterii folosim și la ce să ne așteptăm.

După cum am zis în prima parte a articolului, dacă avem un porumbel foarte bun trebuie să îl introducem într-un program de reproducere controlat.

Ce metodă de împerechere alegem?

Consangvinizare, încrucișare, în linie sau la liber?

Acesta este un subiect sensibil, cum este dealtfel tot articolul.

Mulți dintre noi avem  opinii diferite.

Răspunsul dat de un prieten la această întrebare mi-a dat de gândit. A zis că nu folosește un sistem, ci atunci când vine sezonul, își lasă toți porumbeii împreună. Argumentul adus a fost „răii cu răii și bunii cu bunii, cine se aseamănă se adună. ”

El folosește împerecherea la liber. Este o alegere riscantă excepție făcând două lucruri. Ori deții doar porumbei buni reproducători ori știi că sacul cu noroc s-a spart deasupra ta. Dat fiind că el a clasat în primii 10 pe județ poate fi vorba de ambele excepții cu balanța înclinată spre prima.

Deci, împerecherea la liber nu este indicată dacă nu ești sigur de calitatea reproducători lor tăi.

Poți alege această variantă doar dacă nu ai dubii în ceea ce privește efectivul tău.

Există multe informații despre împerecherea în linie. Mulți dintre noi contestă eficiența acestei metode crezând că nu e îndeajuns de bună pentru a reproduce porumbei buni. Însă, eu cred că este înțeleasă greșit de multă lume și îmi permit să spun că de aceea nu dăm credibilitate rezultatelor obținute tot noi argumentând că este vorba de hazard. După nume ar trebui să ne dăm seama de scopul pentru care a fost creată. Împerecherea în linie este folosită pentru a-ți crea o linie de porumbei. Aceasta înseamnă împerecherea în familie, părinte- copil timp de mai multe generații ținând cont ca porumbelul fondator sa fie prezent în fiecare pereche efectuată. De exemplu, dacă avem o femela și un mascul splendid îi folosim ca fondatori ai unei linii. În prima fază îi împerechem, apoi pe fiecare îl împerechem cu puii săi timp de mai multe generații. Detaliat este explicat în modulul implementat în aplicația ce urmează să o lansez.

Altă metodă de împerechere a porumbeilor este prin încrucișare. Încrucișarea este pasul următor consangvinizării. Această metodă aduce „la viață ” un porumbel consangvin.

Cel mai bun motiv de a folosi încrucișarea este acela de a împrospăta sângele dintr-o crescătorie. Există și alte motive care au condus la reproducerea puilor excepționali dar acestea se întâmplă mai rar.

Dacă ar fi să citim pe net toate articolele, observăm că mulți ași s-au născut din încrucișări. Dar ce păsări au fost încrucișate? De multe ori nu suntem atenți la detalii esențiale. De obicei când citim că prin încrucișare s-au reprodus pui excepționali luăm de bun că doar așa vom reproduce pui buni. Însă câte articole se dezbat pe acest subiect de atâtea ori se specifică faptul că păsările respective au fost crescute în consangvinitate sau fac parte din linii consangvine.

Concluzia ce se poate trage este că șansele de a reproduce super pui prin încrucișarea porumbeilor consangvini sunt mai mari decât în cazul porumbeilor care nu sunt reproduși prin consangvinizare.

Acum am ajuns  la cea mai controversată metodă, consangvinizarea.

E bine sau nu să o aplicăm? După părerea mea cred ca merită încercat. Decât să ne pară rău că nu am aplicat-o mai bine ne bucurăm de rezultate.

Dacă vrem să ne fondăm propria rasă sau linie, atunci consangvinizarea este soluția de care ai nevoie.

Consangvinizarea fixează calitățile dar și defectele unui porumbel. Pentru asta trebuie avută grijă la selecția porumbeilor.

Pentru consangvinizare se selectează porumbeii cel mai bine dezvoltați, cei mai sănătoși, mai simplu am putea spune doar porumbeii din categoria „cei mai”.

Aceasta este doar o metodă, rezultatele vor fi în funcție de cum este ea folosită. Pentru asta trebuie sa știm două lucruri:

Consangvinizarea trebuie efectuată doar cu păsări de calitatea I. Dacă consangvinizezi păsări medii, vei dezvolta o linie care va reproduce doar păsări medii ceea ce nu este rezultatul scontat.

Al doilea lucru ce trebuie știut este că trebuie să ne impunem o limită. A se evita consangvinizarea după mai mult de 7-8 generații. Continuarea va duce la motivul pentru care nici nu vrei să o folosești. După cum îmi place să spun, ce-i mult strică.

Ce facem după ce reproducem pui după un anumit tipar?

Da, e bine că știi. Îi antrenăm. Dar cum îi antrenăm?  În mod fairplay. Toți în aceleași condiții și fără ajutor.  Cea mai bună modalitate de-a antrena puii este cea în care sunt eliberați singuri. Da, ne costă timp dar doar așa ne asigurăm că nu vom păstra puii care au instinct de turmă. La asta mă refeream când am spus despre ajutor.  Cei mai proști vor urma stolul și așa cu ajutorul celor buni ajung și ei acasă. Nu avem nevoie de astfel de porumbei.

Acelor porumbei cărora nu le place zborul în stol cu siguranță vor fi primii care ies din stol la lansare. Aceștia sunt porumbeii de care avem nevoie, cei care sunt capabili să înfrunte singuri condițiile grele și pericolele la care se expun.

Se poate vinde un porumbel bun zburător?

Doar dacă nu sunt oferte nu se poate, însă când îl vindem? Poți vinde un porumbel doar dacă îi ai pe părinții lui și cel puțin un frate sau o soră. Acesta e principiul pe care mă bazez eu. Acesta este un sfat primit de la un columbofil în vârstă apropiat mie. Unii mă vor contrazice. Dar de ce să nu o facă? Dreptul la opinie este garantat de constituție, cine sunt eu să interzic asta?

În aplicația pe care o dezvolt te învăț cum să reproduci alți pui buni dintr-o pereche care ți-a dat cândva un pui bun și pe care nu îl mai ai sau pe care l-ai vândut.

De aceea e important ca atunci când vinzi un porumbel trebuie să te asiguri că mai ai rude de-ale lui.

De ce zic ca un porumbel bun zburător este și un porumbel bun de vânzare?

Șansele că să reproducem un pui bun din acesta sunt egale cu șansele de a câștiga la loto împărţite la 4. Cantitatea materialului genetic transmis se înjumătățește la fiecare generație. După doar 4 generații se ajunge la o valoare de 6,25% din coeficientul transmis la prima generație, ceea ce e insuficientă pentru a reproduce un pui bun.

Se ajunge aici doar dacă nu este ținută o evidență clară a activității unui porumbel și dacă acesta este împerecheat aleatoriu. Atunci când acesta este împerecheat corespunzător șansele de succes cresc. Aceste șanse de succes le poți avea dacă folosești aplicația pigeonmanagement, unde te învăț clar ce ai de făcut.

Poate o să crezi că mă contrazic singur. În prima parte am spus că avem nevoie de porumbei buni și acum dacă îi avem trebuie să-i vindem. Lucrurile stau un pic altfel, trebuie să ne gândim la cât investim și cât câștigăm.

Câștigul material poate nu e consistent, dar cum te simți atunci când știi că mulți vor să cumpere de la tine pentru că ai porumbei buni? Acea stare compensează toate greutățile prin care ai trecut până în acel moment.

De îndată ce vinzi porumbei de o calitate superioară,sportul columbofil crește și va ajunge la fel de popular în România ca și în Belgia sau Olanda. Atunci avem parte de notorietate și notorietatea duce la o dezvoltare durabilă.

Această dezvoltare mi-o doresc. Cum te-ai simți când știi că și tu ai  contribuit la aceasta? S-ar vorbi și de tine cum se vorbește despre marii crescători?

Asta rămâne de văzut dar eu îți garantez că nu ai nimic de pierdut.

Numai bine, Alexandru.

Reclame
Categorii: Fără categorie | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: