Porumbei AŞI Naţionali şi Campioni Naţionali(Ad Schaerlaeckens)

Porumbei AŞI Naţionali şi Campioni Naţionali

În fiecare toamnă sunt vizitat de importatori de porumbei pentru a-i însoţi şi asista. Ei sunt în majoritate japonezi. În ultimaDSCF5567 toamnă, unul dintre aceşti importatori m-a rugat să dau câteva telefoane la columbofili care concurează la fond deoarece el vroia să cumpere păsări de la ei. Unii porumbei pe care îi căuta erau deja vânduţi, unii columbofili nu vroiau să vândă păsările pe care le căuta, dar am avut deasemenea succes: japonezul putea să cumpere păsări bune la preţ rezonabil. Un telefon a fost într-adevăr interesant. Acesta a fost la o persoană care a câştigat locul 2 Naţional de la Pau, o cursă de 2 zile de la circa 900 km. Faptul că acest porumbel nu a fost încă vândut a fost o surpriză, dar o şi mai mare surpriză a fost preţul pe care îl cerea pentru pasărea sa: 5000 USD.

În trecut, acest preţ era plătit pentru o pasăre care câştiga locul 5 sau chiar 10 Naţional într-o astfel de cursă.

“Veşti bune” am zis importatorului japonez. Pasărea care a câştigat locul 2 Naţional Pau nu a fost vândută şi proprietarul cere decât 5000 USD. El a fost foarte bucuros de aceasta. A vizitat columbofilul, pasărea arăta OK şi deasemenea era şi pedigreul. Japonezul zicea că este aproape sigur că are client pentru această femelă de trei ani. Apoi el a dat telefoane în ţara sa, unul după altul. Totuşi, nimeni nu a fost interesat de pasăre. Deci nu s-a încheiat afacerea. Cum aşa?? Pentru că femela câştigase doar un singur premiu. M-am gândit singur: “în sfârşit japonezii au devenit mai deştepţi”. Din acest motiv pasărea nu a fost încă vândută se pare.

În trecut
În trecut, atitudinea de a cumpăra a japonezilor era diferită de cea din prezent. Pentru un campion naţional dintr-o cursă de 2 zile cum ar fi St. Vincent, Dax, Pau şi în special Barcelona, se plăteau averi. Pentru câştigătorul locului 2 sau a câştigătorului locului 3 ei erau puţin interesaţi. Se plăteau averi pentru porumbei care câştigau doar un premiu în toată cariera lor de zbor. Era ceva ce noi în Olanda şi Belgia niciodată nu am înţeles. Sunt astfel de învingători păsări mai bune? Bineînţeles nu sunt. Păsările care sunt constante şi câştigă în majoritate premii bune sunt în opinia noastră păsări mai bune. Dar de astfel de păsări japonezii nu erau interesaţi. Cel puţin nu în trecut. Acum ei deasemenea vor păsări constante care câştigă mai mult decât un premiu. Ei au dreptate. Ei şi-au schimbat gândirea pentru că majoritatea învingătorilor pe care i-au cumpărat în trecut s-au dovedit în schimb a fi reproducători slabi în ţara soarelui răsare.

AŞI sau multipli campioni sunt mult mai buni decât învingătorii accidentali. În acest articol am să explic criteriile pe care le urmărim (sau limitele) pentru a avea şansa să ai cel mai bun porumbel în Belgia sau să fii cel mai bun columbofil al Belgiei. Fiţi pregătiţi pentru a citi un material foarte plicticos dar deoarece Belgia este încă ţara numărul 1 în columbofilie, columbofilii serioşi din toată lumea trebuie să ştie ce trebuie să realizeze un columbofil Belgian pentru a fi campion al ţării sale. Şi oricine trebuie să ştie la fel de bine cât trebuie să fie de bun un porumbel pentru a fi AS al ţării sale.

Să începem cu campionatul volierelor.

1. Campionatul Naţional la mare fond (voliere)
Trebuie câştigate premii la următoarele concursuri: Barcelona, Dax, Marseille, Narbonne, Perpignan. Acestea sunt curse de la cca 800 km sau mai mari. Columbofilii trebuie să aleagă pe cele mai bune trei curse. Se vor câştiga puncte cu primele 2 păsări nominalizate. Acestea sunt păsări care sunt în topul listei de cronometrare (primele două de pe fişă) deci păsările care crescătorul se aşteaptă să vină acasă primele. Păsările trebuie să câştige premii 1 din 5 (primii 20%). Deci dacă sunt 4000 păsări într-o cursă, premii în primii 800. Deci se iau în calcul 3 curse, se pot câştiga câte 2 puncte într-o cursă, ceea ce înseamnă 6 puncte în total. De obicei sunt mulţi columbofili cu 6 puncte, în acest caz se va calcula cine câştigă cele mai bune premii.

2. Campionatul Naţional fond (voliere)
Aceleaşi reguli ca şi în cazul campionatului menţionat la pct. 1: 3 curse, crescătorul decide care şi din nou în fiecare cursă primele 2 păsări de pe listă pot câştiga puncte. Premiile trebuie să fie câştigate în primele 20% (1 din 5). Totuşi localităţile de lansare sunt altele: Brive, Cahors, Montauban, Limoges, Souillac, care sunt mai puţin îndepărtate.

3. Campionatul Naţional la tineri (voliere)
Acelaşi criteriu: premii 1 din 5, primele 2 păsări de pe listă şi columbofilii pot alege cele mai bune curse. Dar în acest caz sunt curse de păsări tinere bineînţeles. Localităţile de lansare sunt: Bourges (29 iulie), Argenton, La Souterraine, Gueret. Columbofilul poate alege cele mai bune 3 rezultate, deci pot fi câştigate 6 puncte. Gueret este o localitate de lansare nouă începând din anul 2000. Distanţele sunt de cca 400-600 km.

4. Campionatul Naţional la distanţă medie (demifond) – voliere
Din nou, trebuie câştigate premii 1 din 5 şi doar primii 2 porumbei de pe listă pot câştiga puncte. Şase curse pentru a fi alese de columbofil între 6 Mai şi 19 August. Distanţa minimă pentru fiecare cursă 250 km, cea mai lungă cursă de la Poitiers, La Souterraine sau Clermond Ferrand. În data de 29 iulie pot fi câştigate puncte doar la Naţionalul de Bourges. Motivul este bineînţeles pentru a promova Bourges. Trebuie să fie minim 150 păsări în cursă şi minim 10 columbofili participanţi. Cele 6 curse trebuie să aibă în total o distanţă minimă de 1500 km. Deci 12 puncte (6 x 2) pot fi câştigate. În cazul în care sunt mai mulţi columbofili cu 12 puncte, vor conta premiile cele mai bune.

5. Campionatul Naţional la distanţă scurtă (viteză) – voliere
Din nou primele 2 păsări de pe listă pot câştiga puncte dacă câştigă premiu în primii 20%. Distanţa minimă într-un concurs este de 50 km, distanţa maximă 249 km. Opt curse (între 1 aprilie şi 6 August) cu o distanţă totală de minim 1000 km. Deci pot fi câştigate 16 puncte. Cel puţin 10 columbofili cu minim 100 porumbei în concurs în total.

6. Campionatul Naţional la Yearlingi – voliere
Doar pentru păsări de un an, din nou primele 2 păsări de pe listă, premii în primii 20% şi în total 7 curse. distanţa minimă a unei curse 50 km. Distanţa totală pentru cele 7 curse este de minim 2000 km (între 1 aprilie şi 6 august).

7. Campionatul Naţional la pui la distanţă scurtă şi distanţă medie – voliere
Primele păsări de pe listă pot câştiga puncte, premii 1 din 5 în curse între 3 Iunie şi 27 August. Şase curse de la 50 km sau mai departe dar aici este o condiţie: două dintre ele trebuie să fie de la distanţă între 240 şi 500 km. Nr. minim de păsări 200, cu minim 10 crescători. Data de 21 septembrie este ultima dată pentru a trimite rezultatele la KBDB. Organizaţia este foarte strictă cu această dată. Odată s-a întâmplat că un crescător a trimis rezultatele cu o zi mai târziu, el trebuia să fie campion naţional dar o zi mai târziu este o zi mai târziu. Şi el nu va putea uita aceasta.

Acestea sunt normele pentru campionatele naţionale la voliere. Belgienii cred că competiţia pentru pasărea AS Naţional (premii câştigate de un porumbel) este mult mai atractivă totuşi. Este aşa deoarece o astfel de pasăre valorează o sumă mare de bani??

Porumbei AŞI naţionali (păsări individuale) Sunt 3 categorii:
– AS Naţional la distanţă scurtă (cele mai bune 15 păsări clasate din ţară);
– AS Naţional la distanţă medie (cele mai bune 10 păsări ale ţării);
– AS Naţional la distanţă lungă (cele mai bune 10 păsări ale ţării);

A. AS Naţional la distanţă scurtă
Cele mai bune 8 rezultate ale unei păsări. Premii trebuie câştigate în sistem 1 din 10. Deci 600 păsări în cursă? Dacă o pasăre câştigă locul 61, aceasta nu este suficient. Columbofilul este liber să aleagă cursa. Distanţa minimă a cursei 50 km, maxim 249 km. Cel puţin 10 columbofili cu cel puţin 100 porumbei împreună între 1 aprilie şi 6 August. Bineînţeles 8 premii în primii 10 % nu este mare lucru. Foarte mulţi columbofili au astfel de păsări. În acest caz cel mai mic aşa numit coeficient este decisiv (cele mai bune premii). Un coeficient 2 este la fel cu a câştiga locul 2 din 100 păsări sau locul 20 împotriva a 1000 păsări. Un coeficient 3 este la fel cu a câştiga locul 3 din 100 păsări sau locul 30 împotriva a 1000 păsări sau locul 18 împotriva a 600 păsări.

B. AS Naţional la distanţă medie
Cele mai bune 5 rezultate ale unei păsări. Premiile trebuie să câştigate în primii 10 % din totalul porumbeilor angajaţi. Distanţa minimă a curselor în total 1500 km. Distanţa minimă pentru fiecare cursă 250 km. Minim 10 crescători trebuie să angajeze cel puţin 150 porumbei maturi sau yearlingi (nu sunt diferenţiaţi). Cursele trebuie să se desfăşoare între 6 mai şi 20 august. în data de 27 iulie doar concursul Bourges va conta şi nici o altă cursă în această zi (din nou pentru a promova Bourges Naţional).

C. AS Naţional la distanţă lungă (fond)
Pentru cursele Naţionale la distanţă lungă Belgia a fost divizată în 3 secţiuni (Vest, Mijloc, Est) din anul 2000. A fost urmat exemplul Olandei. Divizarea ţării în regiuni înseamnă o competiţie mult mai dreaptă deoarece influenţa vântului este mult mai mică în acest fel. Când vântul este din Est, columbofilii care locuiesc în Est au şanse mai puţine: toate păsările care sosesc devreme vor fi în vest. Adesea se întâmplă ca viteza medie a câştigătorului locului 1 din Est (provincia Limbourg) să nu fie suficient de bună pentru a câştiga un premiu decent în Flandra (în vest). Bineînţeles se poate întâmpla şi invers. Deoarece pentru titlul de AS Naţional la fond columbofilul care candidează este liber să aleagă: premiul câştigat în regiunea sa sau premiul naţional câştigat. Deci cel care este mai avantajos pentru pasărea sa. În cazul unei curse internaţionale nu este admis să se ia în considerare acest rezultat. Următoarele curse contează pentru titlul de AS Naţional fond:

– Brive-6 iunie;
– Cahors-17 iunie;
– Pau-24 iunie;
– Montauban-7 iulie;
– Barcelona-7 iulie;
– Limoges-7 iulie;
– Dax-15 iulie;
– Souillac-22 iulie;
– Marsilia-22 iulie;
– Narbonne-29 iulie;
– Perpignan-5 august.

Columbofilul poate alege 3 curse cumulând minim 2000 km în aceste curse. Pare că sunt multe posibilităţi să alegi, dar nu este cazul. Poţi vedea că multe curse de distanţă lungă se desfăşoară în acelaşi weekend. Mai mult decât atât este adevărată sinucidere să angajezi păsări la curse de 1000 km în interval de 8 zile. Majoritatea campionilor cred că între 2 curse de 1000 km, păsările au nevoie de 3 săptămâni pentru recuperare.
AŞII sunt deasemenea cei mai buni?
Cineva poate întreba dacă un porumbel AS provincial este cea mai bună pasăre a unei provincii? Sau dacă un AS naţional este cel mai bun porumbel al ţării?
Acesta nu trebuie să fie un caz.
Este o vorbă: eşti atât de bun pe cât concurenţii tăi sunt.
Defunctul Dr. Carlens zicea cândva: spune-mi cine sunt concurenţii tăi şi-ţi voi spune ce păsări ai. Ce vroia să spună este aceasta: într-o competiţie este uşor să câştigi când ceilalţi au păsări de o calitate medie mai slabă. În alte regiuni este greu să câştigi deoarece păsările din acea regiune sunt mai bune. Este motivul pentru care adesea se întâmplă când un AS naţional aparţine unui columbofil care locuieşte într-o regiune (zonă) care este cunoscută pentru calitatea săracă a păsărilor.

În Olanda este o mare cursă naţională de la Orleans pentru pui (distanţă între 420-650 km). Recent, noi avem curse cu şanse egale pentru fiecare pasăre. “Şanse egale” deoarece cerul este senin peste tot, fără vânt de loc, deci nici o scuză pentru nimeni. Când compari rezultatele dintr-o zonă cu alta, diferenţele sunt enorme. Când într-o combinată, cursa se încheie (25% din păsări sunt acasă), în altă combinată doar o mână de păsări sunt constatate în ceas. Dar în fiecare combinată este un învingător. Astfel de câştigător poate chiar să nu câştige un premiu decent în altă combinată (în funcţie de viteză). O pasăre care câştigă locul 50 în combinata sa poate câştiga locul 1 în altă combinată (în funcţie de viteză).

Fiecare este interesat de campioni. Nu doar în sportul cu porumbei: campionii ia totul: publicitatea, cumpărătorii potenţiali şi tot aşa. Prietenii mei adesea întreabă de ce am avut adesea atât de mult succes când am importat păsări în voliera mea. Ei întreabă dacă sunt în măsură să văd dacă o pasăre este una bună sau rea. Ei bine, nu pot. Dacă aş putea, aş fi multi-multi-milionar în $. Să devin multi-multi-milionar nu m-ar face un om mai fericit, dar ştiţi ce vreau să spun. Am avut adesea succes când am importat păsări în trecut deoarece nu am mers doar la un campion pentru a cumpăra o pasăre, am fost la un campion care concurează într-o zonă care este cunoscută pentru competiţia sa puternică, deoarece, aşa cum am spus, premiul 1 nu înseamnă mult pentru mine. Vreau să ştiu împotriva cui a fost câştigat premiul. Cu alte cuvinte: puterea competiţiei.

Sunt campionii naţionali cei mai buni din ţară?
Din nou, acesta nu trebuie să fie un caz şi voi explica de ce. Să presupunem că este o cursă cu 1000 păsări angajate, şi să presupunem că un columbofil angajează 25 de porumbei şi 20 dintre ei câştigă premii. Acesta este un rezultat excepţional. Dar ….. dacă primele 2 păsări de pe listă nominalizate nu câştigă premii, el nu câştigă puncte deloc în ciuda rezultatului său fantastic. Dacă alt columbofil angajează 25 de păsări şi câştigă 4 premii, rezultatul său este oribil. Dar ….. primele 2 păsări câştigă premii, el are 2 puncte în ciuda rezultatului său oribil.

Manipularea
Un punct slab în regulile pentru titlul de “AS Naţional porumbel” în Belgia este acesta că pot participa doar 10 columbofili şi pot concura 100 păsări. Se cunosc exemple de “AŞI” care nu erau mai mult decât tigrii ai hârtiilor. Ce vor unii columbofili când candidează să fie AŞI? Ei angajează multe păsări, câteodată chiar şi reproducători şi roagă prietenii să facă la fel. Deci totul este conform regulilor: 10 sau chiar mai mulţi columbofili angajează 100 sau mai multe păsări împreună. Când păsările vin din cursă şi pasărea cea bună nu este printre ele, păsările nu sunt marcate în ceas. Columbofilul aşteaptă până când potenţialul său AS se întoarce acasă. După ce această pasăre este constatată în ceas, el constată şi pe ceilalţi (cei care erau sosiţi mai devreme) şi prietenii săi fac la fel. Deci titlul de “AS Naţional” este într-un fel furat chiar dacă nimic ilegal nu s-a întâmplat.

Campionul de la Barcelona
Un alt exemplu pentru tigrii hârtiilor.
Era acest om care câştigase locul 1 de la Barcelona. Pasărea sa era în atenţia presei.
Oricum,…. dacă acest columbofil locuia cu 25 km mai la nord (în Olanda), el putea să nu câştige nici un premiu deloc. Deasemenea în rezultatele internaţionale el putea să nu fie găsit deloc în primele 1000 premii.
Dar el era învingător. În majoritatea curselor de Barcelona în Olanda concursul se termină duminica (25% din păsări sunt acasă), pe când în anumite zone ale Belgiei se pot câştiga încă premii şi câteva zile mai târziu.

În concluzie
Cum am menţionat anterior, columbofilii din Olanda şi Belgia preferă păsări AŞI ca învingători, chiar campioni naţionali, deoarece păsările AŞI sunt păsări mai constante care se presupune a fi mai bune.
Dar chiar şi păsările constante pot să nu fie suficient de bune pentru columbofilii ambiţioşi.
Astfel de oameni vor să ştie cât de puternică este competiţia. Pentru mulţi columbofili în Belgia sau Olanda este foarte greu să aibă vreodată AŞI Naţionali pentru simplul motiv că în zona în care ei concurează, competiţia este foarte puternică.

Multe nume faimoase mondial locuiesc aproape de graniţa Franceză. Bătrânul Louis van Loon întotdeauna spunea: aceste nume erau necunoscute dacă locuiau aproape de graniţa Olandeză, deci în Nord. Şi Louis poate că este bătrân dar este departe de a fi prost şi ştie despre ce vorbeşte.© Ad Schaerlaeckens

Anunțuri
Categorii: Fără categorie | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: