Parazitii intestinali

Parazitii intestinali sunt specii vii care traiesc in interiorul unui organism viu (gazda), hranindu-se cu substantele nutritive ale parazitiacestuia. Acesti paraziti ajung in interiorul corpului pe calea aerului, apei sau prin mancare. Pentru a se multiplica, parazitii intestinali se hranesc atat cu substantele nutritive din alimentele consumate, cat si cu mucoasa zonei unde se stabilesc. Cu toate ca se pot stabili oriunde in corpul uman, intestinul constituie mediul ideal pentru dezvoltarea si multiplicarea parazitilor. Porumbeii sunt parazitati de mai multe specii de helminti (viermi) care, daca infestatia este masiva produc pagube insemnate.
Doresc sa accentuez ca numai infestatia masiva, la fel ca in toate parazitozele de fapt, este cel care dauneaza in mod deosebit organismului. Dupa unele cercetari mai noi  o infestatie slaba cu anumiti paraziti este bine tolerata de organismul gazda si previne o serie de alergii.

La porumbei se paraziteaza nematode, capilarii si tenii.
Nematodele sunt ascarizii cu numele stiintifica de Ascaridia columbae, viermi rotunji vizibli si cu ochiul liber de o lungime de cativa cm si de cc 1 mm grosime, de culoare alba. De obicei paraziteaza in prima parte a tractusului intestinal, dar in infestatii masive se pot cantona si in portiunea posterioara a intestinelor, producand chiar osbstructia intestinelor in cazul infestatiilor foarte grave. Uneori se pot vedea si in gainatul porumbeilor, dar acest fapt denota deja o infestatie mai grava.
Parazitii adulti depun ou in lumenul intestinal, care dupa ce se elimina in mediul exterior in anumite conditii favorabile lor, trec printr-un proces de maturare, devenind infectante in 8-10 zile, putand provoca imbolnaviri, pasarile se infecteaza ingerand acest ou. Rezistenta oualor in mediul exterior la uscaciune si la razele solare este mica, la fel si frigul de sub 0 grade le distruge repede. In schimb la umbra si cu o umiditate optima rezista pana la 250 zile, sau chiar mai mult de un an. Temperaturile de peste 80 de grade de asemenea le omoara in mai putin de doua minute.
Au o durata a vietii pana la aproximativ 3 luni.

Capilariile sunt viermi cu denumirea de Capilaria caudinflata si Capilaria obsignata, tot de forma rotunda, dar subtire de numai cateva zecimi de mm si de 1-2 cm lungime, deci foarte greu vizibile cu ochiul liber.
Asemanator ascarizilor si Capilariile obsignata depun oua care ajungand in mediul exterior se embrioneaza in cc 15-20 zile devenind apte de a imbolnavi porumbeii. Ouale au rezistenta asemanatoare ascarizilor.
Formele adulte traiesc in intestinul subtire al porumbeilor stand cu capul fixat in peretii intestinelor si consumand sangele organismului gazda. Au o durata de viata de pana la cc 9 luni.

Teniozele, sau cestodozele sunt parazitoze produse de viermi plati, segmentati. La porumbeii parazteaza tenii din familia Davaineidae cum ar fi Raillietina crassula si din famila Hymenolepididae: Hymenolepis columbae. Acesti paraziti au nevoie pentru a incheia ciclul biologic si a deveni infectanti de diferite gazde intermediare cum ar fi melci terestri si diferite insecte, porumbelul se infecteaza consumand aceste gazde intermediare, deci nu se ia de la un porumbel la altul. Prin actiunea lor in intestinul poate provoca si leziuni prin care se creaza porti de intrare pentru diferiti bacterii patogeni, dar consumand substantele nutritive si vitaminele din intestinul gazdei poate provoca carente de vitamine B, manifestata prin simptome de tip nervoase.

In cazul porumbeilor bolnavi uneori se poate observa tenia atarnand din cloaca.

Acesti paraziti descrisi mai inainte, traiesc de obicei in tractusul digestiv al organismului gazda si se hranesc cu sangele porumbeilor, sau cu secretile din intestin, precum si cu alimentele in curs de digerare. In afara de sustragerea substantelor nutritive de la organism mai produc in urma metabolismului lor si substante daunatoare porumbeilor, producand uneori chiar si intoxicatii si malabsorbtia substantelor nutritive. In cazul ascaridiozei se pot intalni si simptome nervoase, asemanatoare cu cei din paramixoviroza.

Ca si simptomatologie de obicei nu difera prea mult de felul parazitului. Cel mai des se imbolnavesc pasarile tinere. Asa cum am mai amintit numai infestatiile masive duc la imbolnaviri cu forme clinice cronice de obicei. In aceste cazuri porumbelul bolnav este abatut, cu penele zburlite, fara pofta de mancare, uneori cu stare diareica, iar dupa o perioada mai lunga slabeste mult, uneori chiar pana la cahecsie. In cazul infestatiei cu capilarii, gainatul poate prezenta si urme de sange, acesti paraziti stand cu capul infipt in peretele intestinelor, consumand sange, deseori cauzand anemierea porumbeilor cu infestatie masiva.

Pe langa cele amintite, in organismul porumbeilor mai traiesc si alti viermi parazitand in diferite organe, de ex. pulmon, trahee, esofag, producand simptome respiratorii manifestate prin respiratie dispneica, zgomotoasa. Odata cu tratarea celorlalti viermi intestinali se elimina si acesti paraziti din organism. Sunt sensibile mai ales la ivermectina sau abamectina.

Sursa:zoliszaboro.blogspot.com

Categorii: Sanatatea porumbeilor | 1 comentariu

Navigare în articol

Un gând despre „Parazitii intestinali

  1. Pingback: Viermi Porumbei – Paraziti Intestinali – CSCVR.RO

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: